Jediná obří projekční koule v republice je zatím v planetáriu v Plzni. Druhá by měla v létě přibýt v Třebíči.

Jediná obří projekční koule v republice je zatím v planetáriu v Plzni. Druhá by měla v létě přibýt v Třebíči. | foto: Martin Polívka, MF DNES

Z Ameriky připluje do Třebíče obří koule, v Česku bude teprve druhá

  • 3
Má to být místo, které návštěvníky donutí zapomenout na okolní svět. A hlavní atrakcí se má stát obří projekční koule. Řeč je o připravovaném interaktivním technickém muzeu či jakémsi centru o vědě v Třebíči. Ponese jméno Alternátor a bude ve společné budově s novým Domem dětí a mládeže v Borovině.

Teď je ještě budova v obležení řemeslníků, už je ale jasné datum otevření: 19. června tohoto roku. Nejdůležitější součást centra bude mít v průměru skoro dva metry a připluje lodí z Ameriky zhruba měsíc před samotnou instalací.

„Jde o první exponát, na který jsme už uzavřeli kontrakt. Vyjde na 3,7 milionu korun. Oficiálně se nazývá Science on Sphere, je to věda na kouli. Jedná se o osmou instalaci v Evropě, druhou v České republice. Koule slouží jako projekční plocha,“ uvedl Richard Horký, ředitel třebíčské společnosti TTS Energo, která interaktivní technické muzeum buduje.

Na kouli se budou promítat modelové situace nejrůznějších jevů, které se dějí v atmosféře, na zemi, v oceánu a ve vesmíru.

Některé programy půjde pouštět v reálném čase, například proudění vzduchu, oblačnosti, kde se právě pohybují letadla. Bude to možné díky propojení s internetem.

Středisko bude zaměřené na popularizaci vědy

Koule zobrazí i vesmírné objekty - slunce, měsíc, hvězdy, planety naší soustavy a mnoho dalších. Obraz doplní zvuk. Do dnešního dne výrobce - americká agentura NOAA - připravil 750 setů s rozmanitou tematikou, každý měsíc přibývají další. V Česku je stejné zařízení ještě v Plzni.

Koule v planetáriu v Plzni

„Teď je uvnitř budovy spousta řemeslníků. Před samotnou instalací expozice, ve které toho bude mnohem víc, musí být prostor hotový a vyschlý. Instalaci jsme zadali společnosti, která už dělala novou expozici v Národním technickém muzeu nebo v Imperial War Museum v Londýně, která je mimochodem moc vydařená,“ doplnil Horký.

Celé středisko bude zaměřené na popularizaci vědy a techniky hravým způsobem. A bude cílit hlavně na školní zájezdy, byť dospělí si tu taky přijdou na své.

Desítky exponátů ukážou zdroje energie a její využívání. Návštěvníci si budou moci postavit vlastní funkční padák, ovládnou vodní elektrárnu, stanou se piloty letadla nebo se podívají do říše kořenů rostlin.

Slavnostní otevření doprovodí mimo jiné takzvaný videomapping, efektní druh umění, který využívá projekce na fasády domů.

26. července 2013