Nemocnice v Novém Městě na Moravě.

Nemocnice v Novém Městě na Moravě. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Novoměstská nemocnice má druhého nakaženého zdravotníka, zavřela JIP

  • 5
Další zdravotník z nemocnice v Novém Městě na Moravě onemocněl chorobou COVID-19. První nákazu oznámila nemocnice v úterý. Kvůli novému případu je uzavřena jednotka intenzivní péče. Také další nemocnice v kraji mají kvůli koronaviru zdravotníky v karanténě, nákaza se u nich ale neprokázala.

Kvůli první nemocné sestře uzavřela nemocnice v Novém Městě na Moravě část interního oddělení, 15 zdravotníků skončilo v karanténě a postupně podstupovali testy na koronavirus.

„Testy bohužel prokázaly druhého pozitivního zdravotnického pracovníka. Jde o člověka, který byl v kontaktu s první pozitivní zdravotní sestrou,“ uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková. Jeli spolu autem do zaměstnání.

„Tento druhý nemocný zdravotník je od úterý v dvoutýdenní domácí karanténě, nevykazuje žádné příznaky onemocnění,“ řekla Pecková.

Na oddělení JIP byl v kontaktu s jedním pacientem, který je nyní přemístěn na chirurgickou JIP v samostatném odděleném boxu. JIP se dezinfikuje.

Nyní je v domácí karanténě sedm pracovníků novoměstské nemocnice. Podle Jiřího Kose z krajské hygienické stanice byla k dnešnímu poledni na Vysočině prokázaná nákaza nemocí COVID-19 také u dvou soukromých lékařů.

V karanténě jsou zdravotníci i hasiči, nákaza se neprokázala

Nemocnice v Havlíčkově Brodě má v karanténě 24 zdravotníků, 11 z nich jsou lékaři. Nikdo nemá nemoc COVID-19 potvrzenou. „Většině z nich se blíží konec karantény,“ řekla mluvčí nemocnice Petra Černo.

Hovoří i za nemocnici v Pelhřimově, v níž také není mezi zdravotníky žádný potvrzený případ. Pět zdravotníků je tam v karanténě.

Bez potvrzených nemocných zdravotníků byly k dnešnímu poledni i nemocnice v Jihlavě a Třebíči, kde je v karanténě 18 lidí, řekla mluvčí třebíčské nemocnice Jitka Mácová.

Bez omezení karanténou jsou výjezdní skupiny Zdravotní záchranné služby Kraje Vysočina, řekl její mluvčí Petr Janáček. Hasiči na Vysočině mají v karanténě pět lidí, policisté 15. U nikoho se nákaza neprokázala.

Podle informací hygieniků bylo k dnešnímu ránu na Vysočině prokázáno 44 případů nákazy novým koronavirem.