Opravená budova Snahy v centru Jihlavy. Modrá skla socialistického stavitelství zmizela, nahradila je nová šedá fasáda. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Centrum Jihlavy má novou dominantu. Z modré Snahy je šedý Office park

  • 2
Přímo v historickém centru Jihlavy, jen několik kroků od Masarykova náměstí, se výrazně změnila fasáda velké kancelářské budovy. Zmizela modrá a socialisticky vyhlížející podoba bývalé Snahy. Nahradil ji zateplený plášť s velkým nápisem Office park. Názory architektů na novou fasádu se různí.

Zastupitel a zkušený architekt Jaroslav Huňáček jako nezúčastněný pozorovatel čekal, jak investor změní vzhled bývalé Snahy na rohu Židovské ulice. „Mně se to líbí a jsem spokojený, jak to dopadlo. Tohle je přijatelná forma,“ hodnotí finále rekonstrukce.

Komplex tří propojených budov i se Snahou a domy na náměstí koupila před časem firma ICOM transport. Do rekonstrukce vložila 22 milionů korun.

„Bylo zajímavé a pro mě překvapující, že památkáři chtěli modrou fasádu Snahy zachovat jako socialistický realismus. Statici ale pak naznali, že uchycení těch modrých skel je hodně špatné a mohla by se uvolnit. Pak jsme se s památkáři domluvili,“ popsal Zdeněk Kratochvíl, generální ředitel společnosti ICOM transport.

Proměnu Snahy na Office park projektoval Jaroslav Hvězda.

Rekonstrukci má za sebou i vnitřek bývalé Snahy, kde jsou kanceláře. „Nájem jsme tam nezvýšili, nechali jsme ho na stejné úrovni. Jen jsme nájemníkům zkulturnili prostředí. Z osmdesáti procent je budova naplněná,“ dodal ředitel.

Prázdný zatím zůstává rozsáhlý prostor v přízemí, kde bývala velká zatemněná herna. Dnes je to prosvětlené místo s výlohou vhodné pro kanceláře či prodejnu.

Architekt: Je to otevřená rána do organismu města

Dalším zkušeným architektem zasedajícím v městském zastupitelstvu je Martin Laštovička. Prostor, jemuž místní neřeknou jinak než „za Snahou“, je podle něj celkově otevřená rána do organismu historického středověkého města.

A připomněl, že prodloužením Palackého ulice byl v druhé polovině dvacátého století vybourán blok historicky hodnotných domů. Ty sahaly od náměstí až k Mrštíkově ulici.

„Vybouraný prostor byl osázen ze strany k náměstí skladovými provizorními a hranatými budovami s rampami. Snaha je koncepčně jednou z nich,“ uvedl Laštovička.

Změna fasády podle něj prostorově nic neřeší. „Pořád je to otevřená rána do města. Je úplně jedno, jestli je fasáda homogenní, tedy původní modrá. Nebo zvláštně ustrnule symetricky dvouosá - nyní šedá,“ dodal architekt.

V domě před Snahou na náměstí kdysi býval Tuzex. Dnes je tam Café Tuzex, pojišťovna i kancelář poslance Martina Lanka.

„Tu rekonstrukci bereme jako investici do centra Jihlavy. Nebrali jsme to tak, že by se měla rychle vrátit,“ dodala za investora Kateřina Kratochvílová.