Nabídka pokrmů v havlíčkobrodské nemocnici v minulosti nebývala pro pacienty nikterak bohatá. Neměli na výběr a ani po chuťové stránce pro mnohé z nich nebyly obědy zrovna epochální zážitek. Od podzimu proto nemocnice pracuje na vylepšeních. A před pár dny je uvedla do praxe.
Denně se ve stravovacím provozu nemocnice připraví 1 200 porcí jídel. V nabídce je 31 druhů základních diet dle dietního systému plus individuální strava.
Pokud lékař neurčí jinak a pacient má klasickou racionální dietu, může si nově vybrat ze dvou jídel.
Jana Polákovávedoucí stravovacího provozu Nemocnice Havlíčkův Brod
„Pokud lékař neurčí jinak a pacient má klasickou racionální dietu, může si nově vybrat ze dvou jídel,“ zmínila největší novinku vedoucí stravovacího provozu nemocnice Jana Poláková. „Dbáme na to, aby byla strava připravovaná z kvalitních českých surovin, bez umělých dochucovadel a konzervantů. Snažíme se, aby si u nás na jídle všichni pochutnali,“ dodala.
Už loni na podzim se sestavováním jídelníčku pomáhal a na zavádění nových technologických postupů dohlížel kuchař Michal Štorek. V lednu se pak přidal Nikolas Kratěna, který donedávna působil jako šéfkuchař v nymburské nemocnici.
„Je to zkušený kuchař, který se snaží měnit zaběhnuté gastronomické návyky v nemocnicích. Jeho návštěva byla inspirativní a těšíme se na další konzultace v průběhu roku,“ spokojeně hodnotí navázání spolupráce Poláková.
Vaří i pro cizí strávníky. Oběd je za 112 korun
Kuchyně v nemocnici vaří nejen pro pacienty a své zaměstnance, ale také pro klienty a personál domova pro seniory v Husově ulici, pro zdejší mateřskou školu i pro dětskou skupinu Žabičky.
„Kromě již zavedené výběrové diety se podařilo nabídnout pacientům další možnosti stravování, které lépe odpovídají jejich individuálním potřebám a preferencím. Mohou si vybrat variantu, která jim vyhovuje,“ doplnila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Lada Nováková.
V nemocniční kuchyni uvaří až 2500 jídel denně, zvládnou i blackout![]() |
Do nemocniční jídelny se po předchozím objednání dochází stravovat i veřejnost a také bývalí zaměstnanci. Potřebují k tomu speciální kartu. Za 112 korun tu mají polévku, vybrat si mohou ze tří jídel, neomezeného množství pití nebo si přikoupit zeleninový či ovocný salát.
Stravovací provoz havlíčkobrodské nemocnice nechal její zřizovatel Kraj Vysočina nedávno rekonstruovat. Do modernizace a dovybavení kuchyně v roce 2019 investoval šest milionů korun.
Pacientům poradí nutriční specialisté
Na správné návyky při stravování zdravotnické zařízení cílí i mimo jídelnu. Pacientům je k dispozici nutriční poradenství a nutriční ambulance.
„Terapeutky se primárně zaměřují na podvýživu, obezitu, onemocnění trávicího traktu nebo potravinové alergie a intolerance,“ vyjmenovala mluvčí brodské nemocnice Petra Černo.
Terapeutky mimo jiné pomáhají se sestavením vhodného jídelníčku pacientům s cukrovkou, onemocněním ledvin, s poruchou příjmu potravy či onkologickým pacientům. Dokážou i propočítat nutriční hodnoty, sestavit jídelníček na míru či poradit se stravou pro sportovce nebo kojící matky.