Heliport na střeše hlavního pavilonu havlíčkobrodské nemocnice už nevyhovuje a...

Heliport na střeše hlavního pavilonu havlíčkobrodské nemocnice už nevyhovuje a musí být opraven. Během jeho odstávky budou vrtulníky záchranné služby přistávat na letišti. Dál budou pacienty vozit sanity. | foto: Nemocnice Havlíčkův Brod

Kvůli opravě heliportu přicestují pacienti do nemocnice přes letiště

  • 0
Heliport havlíčkobrodské nemocnice po více než dvaceti letech provozu přestal vyhovovat a neprošel revizí. Zdravotnické zařízení proto připravuje jeho rekonstrukci. Současně s tím dostane hlavní pavilon novou střechu.

Vrtulník záchranné zdravotnické služby přistává na střeše hlavní budovy, v níž sídlí mimo jiné chirurgie nebo gynekologie. Vede sem výtah, který slouží k rychlému transportu pacienta do útrob pavilonu, nebo naopak z něj k vrtulníku.

Heliport slouží od stavby budovy. „Tato část nemocnice byla uvedena do užívání v květnu 1996 a od té doby se zde prováděla pouze běžná údržba a menší opravy,“ podotkl technický a provozní náměstek nemocnice Josef Tvrdý.

První větší rekonstrukce se odehraje až letos. Vyžádá si ji mimo jiné i technický stav heliportu.

„Loni provedl jeho revizi Úřad pro civilní letectví. Po podrobnější prohlídce plochy zjistil, že je nutné provést opravu střechy i samotného heliportu,“ dodal Tvrdý.

Během jarních měsíců se nemocnice na investici v odhadované výši přes osm milionů korun připraví.

„Vyhlásíme výběrové řízení. Až na jeho základě budeme jednat o termínech a harmonogramu prací. Předpokládáme, že k opravě dojde přes léto,“ konstatovala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Podle Tvrdého se však komplikace dostavily hned v úvodu příprav. „V prvním kole veřejné zakázky nebyla podána žádná nabídka. Zřejmě se začíná projevovat nedostatek kapacit stavebních firem,“ poznamenal.

Nejtěžší zranění záchranáři rovnou dopravují do traumacenter

Po dobu oprav bude heliport mimo provoz. To podstatně ovlivní činnost zdravotnické záchranné služby. Střechu nemocnice totiž záchranářský vrtulník využívá k desítkám přistání ročně. A nemocnice nemá jinou plochu, kam by se mohl vrtulník posadit.

„S největší pravděpodobností budeme pro přistání vrtulníku v Havlíčkově Brodě využívat letiště. Další transport pacientů do nemocnice nebo z nemocnice na letiště obstará pozemní výjezdová skupina sanitkou,“ popsala ředitelka zdravotnické záchranné služby na Vysočině Vladislava Filová.

Jak dodala, je to obvyklý postup, který už záchranáři uplatnili například při rekonstrukcích nemocnice v Třebíči nebo Novém Městě na Moravě.

„Přistání na střeše budovy je pro nás sice mnohem jednodušší a rychlejší, ale využívání letiště je v případě potřeby už standardem,“ dodala Filová.

Těžce zranění pacienti nemožností doletět až k nemocnici ještě více ohroženi na životě však nebudou. Do zařízení v Havlíčkově Brodě vrtulník záchranné služby s pacienty v kritickém stavu obvykle nelétá.

„Takové pacienty rovnou dopravujeme do traumacenter větších nemocnic,“ vysvětlila ředitelka záchranky.

Častěji létá vrtulník do havlíčkobrodské nemocnice pro pacienty, které je třeba urgentně dopravit na specializovanější vyšší pracoviště. Tato přeprava se nazývá sekundární transport. Na takovou cestu však pacienty obvykle dokážou lékaři připravit a jízda sanitou na letiště není až takovou újmou a zdržením.