Posunovaný díl se na nádraží v Havlíčkově Brodě srazil s nákladním vlakem. Při nehodě nedošlo ke zranění, ani k vykolejení souprav, přesto bude škoda značná. | foto: HZS SŽDC Havlíčkův Brod

Smůla železničářů nekončí, v Brodě a Jihlavě bouraly posunované vlaky

  • 12
Železničáři na Vysočině zažívají smolné období. Od počátku minulého týdne se v kraji staly už tři mimořádné události, které řeší Drážní inspekce. V úterý a ve středu se srazily soupravy při posunování v Jihlavě a v Havlíčkově Brodě. Při jihlavské nehodě se zranili dva lidé.

„Do stojícího osobního vlaku narazila posunovaná souprava lokomotivy se dvěma vozy,“ popsal mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Inspekce spolu s policií událost vyšetřuje od úterního poledne.

Při nárazu se lehce zranili dva cestující v osobním vlaku. „Pravděpodobně se narazili o sedadlo ve vlaku,“ řekl Drápal. Žádná hmotná škoda podle něj při nehodě nevznikla.

Jako o možné příčině se hovoří o tom, že posunovaný díl zřejmě o pět kilometrů v hodině překročil tolerovanou rychlost. „Na místě byla ověřena funkčnost brzd, soupravu ještě čeká další prohlídka,“ konstatoval mluvčí inspekce.

Odpovědným pracovníkům dala policie dýchnout, alkohol u nich nezjistila.

Posunovaný díl nejspíš projel návěstidlem a vjel na trať nákladu

Další podobná nehoda se stala na nádraží v Havlíčkově Brodě ve středu po půl deváté ráno. „Posunovaný díl s největší pravděpodobností projel návěstidlo stůj a vjel do postavené vlakové cesty pro nákladní vlak,“ prozradil Martin Drápal.

I tato nehoda se obešla bez zranění, vlaky nevykolejily. Při srážce ovšem vznikla vyšší škoda, podle inspektorů přesáhla jeden a půl milionu korun.

Tato mimořádná událost postihla tisíce cestujících na železnici. Nehoda zablokovala tratě na Brno i na Jihlavu. České dráhy proto narychlo zřídily náhradní autobusovou dopravu. Spoje nabíraly zpoždění v řádu desítek minut, některé osobní vlaky byly zcela odřeknuty.

Od počátku minulého týdne se drážní inspektoři nezastavili

Byť nejde i nijak fatální nehody, od počátku minulého týdne je to už třetí mimořádná událost na železnici na Vysočině. Minulý týden v úterý se u Velkého Meziříčí rozjel osobní vlak s jedenácti cestujícími bez strojvedoucího a urazil šest kilometrů. Minimálně další dvě kolize se odehrály i na Plzeňsku, kde vlaky před srážkou dělilo jen 34 metrů, a na Českobudějovicku.

„Je pravda, že za toto období je počet těchto událostí neobvykle zvýšený. Naši inspektoři k nim vyjíždějí nezvykle často,“ podotkl mluvčí Drážní inspekce. Vyšetřování všech případů bude trvat několik měsíců. Už nyní je ale jasné, že za mnohými událostmi je chyba drážních pracovníků.