V souvislosti se smrtí mladíka policie hledala několik konkrétních aut, která v noci z 11. na 12. října loňského roku projížděla po kruhovém objezdu ve Ždírci nad Doubravou. | foto: Policie ČR

Policie po půl roce odložila případ mrtvého šestnáctiletého u silnice

  • 4
Smrt šestnáctiletého chlapce, jehož tělo nalezli kolemjedoucí u silnice mezi Ždírcem nad Doubravou a Sobíňovem na Havlíčkobrodsku loni v říjnu, zůstane nepotrestána. Policie po půl roce vyšetřování odložila. Dosud se jí nepodařilo zjistit, co přesně se stalo.

Hlavní vyšetřovací verzí bylo, že mladíka na silnici II/345 v noci na 12. října srazilo auto. Mladík šel ze Ždírce nad Doubravou do nedalekého Sobíňova. Nehoda se mohla stát kolem druhé hodiny ranní.

„I když kriminalisté postupně prověřili všechny dostupné kamerové záznamy, vyslechli desítky osob a prostřednictvím výzev se obraceli opakovaně na případné svědky, ustanovit podezřelé vozidlo, které mladíka srazilo, se do současné doby nepodařilo,“ konstatovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

V souladu s ustanovením trestního řádu kriminalisté proto vyšetřování případu odložili a nebudou se mu dále intenzívně věnovat. „Pokud by vyšly najevo nějaké nové skutečnosti, případ se znovu otevře,“ dodala policejní mluvčí.

S žádostí o pomoc se vyšetřovatelé na veřejnost obraceli na podzim hned několikrát. Nejprve hledali svědky z Renaultu Scénic, který ke Ždírci přijel od Havlíčkova Brodu těsně po druhé hodině v noci a na kruhovém objezdu odbočil na Chotěboř.

Pátrali i po posádce světlého přesně nezjištěného kombíku značek Škoda, Volkswagen Passat nebo Audi, které jen o pár minut později projíždělo kolem čerpací stanice poblíž kruhového objezdu v opačném směru.

O necelé dva týdny později kriminalisté oslovili veřejnost znovu s tím, že hledají další podobný kombík světlé barvy. Ten pro změnu projížděl po ždíreckém kruhovém objezdu od Sobíňova a mířil do centra Ždírce a případně dál na Krucemburk přesně minutu před druhou hodinou v noci.

Mladíka našli v noci z pátku na sobotu nad ránem náhodní kolemjedoucí. Ačkoliv mu okamžitě poskytli první pomoc a zavolali záchrannou službu, lékař už mladíkovi pomoci nedokázal. Nepomohly ani pokusy o oživení.

Mladík měl na sobě tmavé oblečení. Policejní zpráva nezmiňovala, že by měl světlo či reflexní prvky.

Mrtvého mladíka kolemjedoucí našli u silnice mezi Ždírcem nad Doubravou a Sobíňovem na Havlíčkobrodsku.

Mrtvého mladíka kolemjedoucí našli u silnice mezi Ždírcem nad Doubravou a Sobíňovem na Havlíčkobrodsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz