Na Vysočině se srazil autobus s kamionem, tři lidé jsou zranění

  • 6
Na hlavním silničním tahu číslo 34 u Kamenice nad Lipou na Pelhřimovsku se časně ráno srazil autobus s kamionem. Silnice z Pelhřimova na Jindřichův Hradec byla po celé dopoledne uzavřená. Havarované vozy museli vyprostit specialisté z odtahových služeb.

Nehoda se stala po půl šesté v obci Pravíkov na jihu Pelhřimovska. Zranění při ní utrpěli tři lidé. „Jednalo se o řidiče kamionu a jeho spolujezdkyni, zraněn byl i řidič autobusu,“ přiblížila policejní mluvčí Dana Čírtková. Z cestujících, kterých v autobusu sedělo sedm, nebyl zraněn nikdo.

Podle předběžných výsledků vyšetřování nezvládl řidič kamionu na sněhem pokryté vozovce jízdu do kopce. Ve stoupání přejel se soupravou do protisměru a bočně se srazil s protijedoucím autobusem. „Autobus byl nárazem odražen mimo vozovku, kde poškodil dřevěné oplocení,“ dodala Čírtková.

Jeden z nejdůležitějších silničních tahů Vysočiny byl zavřený po celé dopoledne. Obnovit provoz se podařilo až po dvanácté hodině.

„Vozidla bylo nutné vyprostit, což si nějaký čas vyžádalo,“ konstatovala Čírtková. Odtahová služba pro kamion jela na místo z Tábora, autobus vyprostila firma z Jihlavy.

Policisté proto připravili objízdné trasy. Pro osobní dopravu vedla z Božejova přes Drahoňov a Babín. Nákladní dopravu policie odkláněli z Kamenice nad Lipou přes Horní Cerekev na Pelhřimov.

„Při současném sněžení je velice obtížné objízdné trasy hledat, na silnicích nižších tříd je situace špatná. Byli jsme domluveni se správou a údržbou silnic, že tyto objízdné trasy bude udržovat přednostně,“ dodala policejní mluvčí.

Páteční ranní sněžení způsobilo na Vysočině řadu problémů. Policisté měli do půl deváté hlášeno zhruba patnáct nehod napříč krajem, ve dvě hodiny odpoledne už jich byly skoro čtyři desítky. Celkem šest lidí se při nich zranilo.

Jízdu na silnicích Vysočiny ztěžoval sníh, v noci ho napadlo kolem pěti centimetrů a sněžilo i celé dopoledne. Ve stoupáních ráno místy nemohly vyjet kamiony, problémy byly například u Štoků, Želetavy a Náměště nad Oslavou.

K nehodě došlo v obci Pravíkov poblíž Kamenice nad Lipou.

K nehodě došlo v obci Pravíkov poblíž Kamenice nad Lipou.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz