Provoz na D1 se zastavil podruhé, před Bíteší naboural kamion šest aut

  • 126
Cesta po dálnici D1 z Prahy na Brno je na zelený čtvrtek testem řidičských nervů. Po poledni se už podruhé provoz zastavil kvůli nehodě. Tentokrát na 158. kilometru poblíž Velké Bíteše, kde se srazilo šest osobních aut a kamion. Tvořily se mnohakilometrové kolony. Dálnice stála skoro dvě a půl hodiny.

Nehoda se stala ve čtvrt na jednu odpoledne, policisté ji charakterizovali jako vážnou se zraněními.

„Zraněni byli dva lidé. Na místě účastníkům nehody pomáhali záchranáři, na dálnici přistával i záchranářský vrtulník,“ uvedla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Podle mluvčí hasičů na Vysočině Petry Musilové museli oba zraněné z vraků vozů vyprostit hasiči hydraulikou. Sanity je pak odvezly do nemocnice v Brně.

V místě se srazilo celkem šest osobních vozů a jeden kamion. Podle prvotních závěrů policistů za nehodu s největší pravděpodobností může řidič nákladní soupravy. „Nedobrzdil za kolonou a narazil do šesti osobních aut,“ pravila Čírtková.

Dálnice byla přes dvě hodiny zcela zablokovaná, místem nehody nebylo možné projet. D1 byla uzavřena od sjezdu Lhotka na 153. kilometru. Zprůjezdnit alespoň jeden jízdní pruh se podařilo po půl třetí, oběma se jezdilo od tří.

Objížďku komplikovaly kolony a další drobné nehody

Kolona na dálnici měla hodinu po nehodě téměř osm kilometrů, o půl třetí už přesáhla deset kilometrů. „Pomalu se začíná rozjíždět,“ oznámila po půl třetí policejní mluvčí.

Národní dopravní informační centrum nabádalo řidiče, aby z dálnice sjeli na exitu 153, případně už na 146. kilometru, a pokračovali po silnici číslo 602. Zpět na D1 se dostávali ve Velké Bíteši.

I tam ale byla situace značně komplikovaná a docházelo k nehodám, které ještě více ztížily provoz. „Auta komplikují průjezd obcemi na objízdné trase a to vytváří kolizní situace i jinde,“ řekla Čírtková.

Počátek velikonočních prázdnin je pro „déjedničku“ kritickou dobou. Právě ve čtvrtek začínají omezení kvůli její modernizaci u Šternova i Velkého Meziříčí. Dálnice navíc ve směru na Brno stála už dvě hodiny dopoledne, kdy se stala nehoda dvou kamionů na 177. kilometru.

K nehodě došlo na 158. kilometru nedaleko Velké Bíteše.

K nehodě došlo na 158. kilometru nedaleko Velké Bíteše.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz