Bývalý hokejista, dvojnásobný extraligový šampion a jedna z legend jihlavské Dukly Marek Melenovský.

Bývalý hokejista, dvojnásobný extraligový šampion a jedna z legend jihlavské Dukly Marek Melenovský. | foto: Luboš Vácha

Policie má i druhého útočníka, který zbil bývalého hokejistu Melenovského

  • 9
Policie dopadla i druhého z dvojice útočníků, kteří loni v létě napadli na jihlavském Masarykově náměstí bývalého hokejistu Marka Melenovského. Dvaadvacetiletý muž se skrýval v bytě v Moravských Budějovicích. Násilníci Melenovského zbili poté, co je upozornil, že jsou příliš hluční.

Jednoho z útočníků se policii podařilo dopadnout už v létě. Od července je ve věznici. Druhý se dosud trestnímu stíhání vyhýbal a bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Tento týden se policistům hledaného podařilo vypátrat.

„Hledaného muže se nám podařilo dopadnout v úterý 19. února v Moravských Budějovicích,“ řekl komisař Martin Jůzl.

Dodal, že muže policisté zadrželi dopoledne v bytě, kde v tu dobu pobýval.

Policejní komisař ihned zahájil jeho trestní stíhání. „Dvaadvacetiletý muž byl obviněn z ublížení na zdraví, přičemž činem byla způsobena těžká újma na zdraví, a dále z přečinu výtržnictví,“ upřesnil vedoucí jihlavské kriminálky Radomír Němec. Násilníka soud poslal do vazby.

Potyčka se odehrála na jihlavském Masarykově náměstí v noci na pondělí 4. června. Melenovský, mimo jiné dvojnásobný hokejový mistr republiky a jedna z jihlavských legend, tudy procházel se svým známým.

Napomenuli při tom skupinku až příliš hlučných mladíků. Někteří z nich na bývalého hokejistu a poté i na jeho známého zaútočili.

První obviněný u soudu

Právě muž, který se půl roku skrýval, útočil podle policie na bývalého hokejistu jako první. „Udeřil ho pěstí do hlavy takovou silou, až napadený muž upadl na zem a zůstal ležet v bezvědomí,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Poté zaútočil i na druhého muže z dvojice a navíc se k němu přidal ze skupinky ještě jeho známý, dvacetiletý muž. „Oba napadeného bili pěstmi, kopali a strhli ho na zem. Mladší z útočníků napadeného opakovaně kopl i s rozeběhnutím,“ dodala mluvčí.

Oba napadení utrpěli zranění, hůře dopadl právě Marek Melenovský, který byl v bezvědomí. Měl zlomený nos, prasklou lebku a už zřejmě nikdy nebude slyšet na pravé ucho.

„I tak jsem měl ale štěstí v neštěstí, ta sedmicentimetrová prasklina v lebce byla totiž kousek od otvoru pro míchu. Stačil malinký úlomek a já dnes mohl jen hýbat očima,“ popisoval.

Mladší z pachatelů už byl za útok odsouzen. U jihlavského okresního soudu dostal v prosinci pět a půl roku vězení, původně mu hrozilo až deset let. Proti verdiktu se ihned odvolal. Druhého obviněného soud teprve čeká. Hrozí mu až osmiletý trest.

První obviněný v kauze napadení stanul před jihlavským soudem v prosinci

5. prosince 2018