Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Třebíč má opravené náměstí. Radnice chválí stín, opozice kritizuje výheň

  15:21
Obyvatelé i návštěvníci druhého největšího města Vysočiny si již brzy budou moci vyzkoušet pobyt na Karlově náměstí bez stavebního ruchu. Dva roky trvající rekonstrukce centra Třebíče se chýlí ke konci - za měsíc bude opravené náměstí slavnostně otevřeno. Velké oslavy začnou 16. září a potrvají tři dny.
Jednou z dominant zrekonstruovaného Karlova náměstí je i atypický vodní prvek...

Jednou z dominant zrekonstruovaného Karlova náměstí je i atypický vodní prvek připomínající obří šperk. Voda má tryskat nejen ze zlatého prstence, který drží nad zemí sloupy, ale také ze země. Kromě tohoto díla bude na náměstí ještě další kašna. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Aktuálně probíhají ještě dokončovací práce, poslední úpravy chodníků, vodních prvků, instalace mobiliáře,“ popsala mluvčí radnice Irini Martakidisová s tím, že náklady na rekonstrukci vyšly, včetně prací navíc, na 136 milionů korun bez DPH. Součástí oprav byly mimo jiné přeložky a instalace sítí, předláždění povrchů, instalace zastávek a mobiliáře či úprava zeleně.

Právě zeleň se letos na jaře stala i předmětem sporu radnice s památkáři, jimž se nelíbilo, že se město odklonilo od schváleného projektu a vysadilo na náměstí deset stromů navíc. Městu tak stále hrozí sankce od ministerstva kultury (MK) - nepřidělení dotace 750 tisíc korun na regeneraci městských památkových rezervací. Definitivní verdikt ale ještě nepadl.

„Zatím stále s ministerstvem jednáme, oficiální dokument o nepřidělení dotace jsme neobdrželi. Pokud by ministerstvo opravdu přistoupilo k tomuto kroku, tedy nepřidělilo dotaci pro vlastníky památkově chráněných objektů, město by tyto peníze kompenzovalo vlastníkům ze svého rozpočtu,“ ujistila Martakidisová.

Podle slov třebíčského starosty Pavla Pacala (STAN, Pro Třebíč) se však výsadbou zeleně „nad plán“ snažila radnice vyjít vstříc obyvatelům. „Nestavíme tu výškové domy, pouze chceme, aby tady lidé měli příjemný stín a mohli tu posedět,“ reagoval tehdy na výhrady památkářů Pacal.

Opozice je i tak nespokojená, stínu je málo

Podle opozice však výsadba několika dřevin navíc působí spíš jako předvolební tah.

„Těch pár stromů, které navíc podle mě nejsou zrovna moc stínotvornými druhy, stejně nic neřeší. Od lidí slýchám, že jde o velkou vydlážděnou výheň, což je ostatně i můj názor. Zeleně i stínu je tam zoufale málo,“ míní Jaromír Barák (Třebíč občanům!).

Odkazy na památkáře jsou podle něj spíš výmluvou. „Vidíme i v jiných městech s mnohem historičtějšími náměstími, jako je například Tábor nebo i Praha se svým Václavským náměstím, že se s památkáři na zeleni domluvit dá, když se chce,“ dodal Barák.

Nutnost rekonstrukce náměstí se v Třebíči řešila dlouho.

„O opravě se pětadvacet let mluvilo, ale chyběla odvaha se do toho pustit. A i když to bylo náročné a dlouhé, jsem spokojen jak s průběhem prací, které běžely dle harmonogramu, tak s výslednou podobou. Ta odpovídá tomu, co jsme si předsevzali a co bylo připraveno v rámci studie od architektonického ateliéru RAW,“ zhodnotil starosta s tím, že reakce veřejnosti, jež se k němu dostaly, jsou pozitivní.

Lidé zvědavě vyhlížejí hlavně spuštění dvou nových vodních prvků - kromě klasické kašny totiž ozvláštňuje náměstí i originální dílo dle návrhu pražského ateliéru H3T architekti. Voda tam bude tryskat z kruhu umístěného na sloupech tři metry nad zemí. Vyvěrat má i ze země pod kruhem.

„Vodní prvky se nyní dokončují a jejich zkoušky probíhají v průběhu prací. Spuštěny budou v neděli 18. září,“ uvedla Martakidisová.

Žádné dlouhé parkování, ceny pak naskáčou

Jasno je už i v cenách za parkování na náměstí. Parkoviště se tam nachází na zhruba stejných plochách jako před opravou. Sloužit mají hlavně lidem, již si jedou do centra něco vyřídit či koupit, nikoliv pro celodenní stání. Tomu odpovídá i parkovné.

„První půlhodina je zdarma, další za 30 korun a každá následující hodina vyjde na padesátikorunu. Chceme, aby tam byla co největší obrátkovost,“ vysvětlil Pacal. To se však netýká držitelů parkovacích karet.

Novinkou je na Karlově náměstí i sjednocený design restauračních předzahrádek. Zapojení podnikatelé, jichž byla převážná většina, nemusí městu platit za zábor veřejného prostranství a prostřednictvím dotačního titulu mohli na vybudování předzahrádek žádat o dotace.

Během rekonstrukce pracovali v centru i archeologové, kteří učinili řadu zajímavých objevů. Ty si bude moci veřejnost prohlédnout na výstavě, jež bude zahájena 15. září v Předzámčí. Po celé tři dny oslav na ni mohou zájemci zavítat zdarma.

„Lidé zde uvidí nejen samotné archeologické nálezy a fotodokumentaci, ale také budou moci zhlédnout animovaný dokumentární film, který z průzkumu vychází a mapuje historii centra Třebíče od třináctého do dvacátého století,“ vylíčila Martakidisová.

Film bude promítán i 16. a 17. září vždy v půl deváté večer přímo na náměstí, na velkoplošných obrazovkách. Součástí oslav bude i bohatý kulturní a společenský program.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Trénink mozku musí lidi bavit, říká cvičitelka paměti a soustředění

19. dubna 2024  16:06

Základ je, aby to lidi bavilo. Tak vysvětluje pointu netradičního tréninku mozku zvaného jednoduše...

Hospodaření Brodu překvapilo i samu radnici. Zůstaly jí desítky milionů

19. dubna 2024  11:05

Rozpočet na rok 2023 měl být původně v Havlíčkově Brodě poměrně nudný. Příjmy a výdaje ve shodné...

Kouč Jihlavy: Zase jsme prohráli, ale neklepu se v rohu. Spartu B už porazíme

19. dubna 2024  9:22

Fotbalisté FC Vysočina prožili ve středu svoje další jarní druholigové zklamání, z Brna si do...

Na D1 u Humpolce zemřel mladý řidič. Narazil do zaparkovaného návěsu

19. dubna 2024  7:16

Devatenáctiletý řidič osobního auta cizí státní příslušnosti zemřel ve čtvrtek večer po nehodě na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...