Takto by podle vizualizací mohlo po úpravě vypadat třebíčské Karlovo náměstí....

Takto by podle vizualizací mohlo po úpravě vypadat třebíčské Karlovo náměstí. Podoba kašny je pouze ilustrativní, nakonec v soutěži zvítězila jiná verze. | foto: městský úřad Třebíč

Třebíčské náměstí po úpravě nebude průjezdné, v části zůstane asfalt

  • 11
Vedení třebíčské radnice udělalo spolu s architekty a úředníky další významný krok k přestavbě Karlova náměstí v Třebíči. Skončila debata, jestli se na jeho spodní straně položí kamenné kostky, což vítali památkáři. Kvůli přísným hlukovým normám se tam bude i po přestavbě jezdit po asfaltu. S tím hygienici souhlasí.

 Naopak památkáři zase měli výhrady k systému zastávek autobusů městské dopravy. Architekti proto navrhli úpravu, která je již vyhovující.

„Nejvýznamnější je změna dopravního režimu, která přinese zklidnění. Od Jihlavské brány totiž budou moci projet náměstí po spodní straně pouze autobusy městské dopravy, osobní auta zajedou jen k radnici,“ uvedla mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Od radnice budou moci vyjet osobní vozy zpět Jihlavskou bránou nebo Hasskovou ulicí.

„Z protější Jejkovské brány zajedou auta pouze na parkoviště. Vyjet budou moci zpět bránou nebo Přerovského ulicí,“ doplnila mluvčí.

Skončí tedy praxe mnohých řidičů, kteří si přes průjezdné náměstí jen zkracují cestu a nezastavují tam.

Jedenáctá varianta projde, kompromis vítají všechny strany

Autobusy, které pojedou od Jihlavské brány, budou zastavovat na spodní části náměstí. Ty, které zamíří opačným směrem od Jejkovské brány, zajedou na horní stranu Karlova náměstí. Souhrn úprav tento týden schválí zastupitelé. Už nyní má většinovou podporu.

Podle místostarosty Pavla Janaty (KDU-ČSL) pak bude nutné dotáhnout projektovou dokumentaci. A nechtěl odhadovat, kdy se může začít stavět. Mělo by to ale být v tomto volebním období. „To bychom rádi,“ uvedl Janata.

Také radní Jan Burda (Třebíč můj domov) je přesvědčen, že změněný plán obnovy náměstí získá tento týden podporu.

„Tato jedenáctá varianta je kompromisní směrem k hygieně, památkářům i k policii. Respektuje stanoviska všech stran,“ popsal Burda.

Opozičnímu zastupiteli Romanu Paškovi (Piráti) se upravený návrh líbí. Veliké plus pak vidí v tom, že už náměstí nebude průjezdné pro kohokoliv. A také on předpokládá, že upravenou verzi přestavby zastupitelé tento týden podpoří.

„Už to schvalování trvá hodně dlouho. Konečně se našlo řešení, které vyhovuje většině,“ míní Pašek. I když nepovažuje za dobré, že nakonec bude na dolní straně náměstí asfalt místo kostek. „Ale byl to požadavek hygieny,“ dodal.

Opozice chce řešení i pro Kočičinu a Nezvalovu ulici

Opoziční zastupitelka Blanka Kutinová (Třebíč Občanům!) by chtěla, aby vedení města řešilo architektonickou soutěží celé centrum města, nejen Karlovo náměstí.

Zapomínat by se podle ní nemělo na Kočičinu či ulici Vítězslava Nezvala vedoucí na Polanku.

„Centrum by se mělo řešit komplexně, Karlovo náměstí je jen třešnička na dortu,“ doplnila.

Členové sdružení Třebíč Občanům! budou chtít vědět během schůze zastupitelstva, co plánuje vedení městského úřadu dál i s okolím Karlova náměstí. Podle toho se rozhodnou, jestli navržené kompromisní změny podpoří.

Místo kašny budou mít Třebíčští na náměstí „sprchu“

Příprava přestavby kolem sousoší svatých Cyrila a Metoděje už je v Třebíči hodně daleko. Loni v létě tam už vybrali i podobu dominantního vodního prvku, což ale nebude kamenná kašna. Voda na náměstí bude tryskat jiným způsobem. A to z kruhu tři metry nad zemí, jenž se postaví na sloupy. Voda bude vyvěrat také ze země pod kruhem.

Právě tuto „sprchu“ v podobě jakéhosi obřího šperku vybrala porota v soutěži, do níž se se svými návrhy přihlásilo 27 účastníků. Zvítězil pražský ateliér H3T architekti.

Vítězný návrh vodního prvku má rozpočet asi 3,5 milionu korun. Bude stát na náměstí naproti vchodu do židovské čtvrti.