V Chotěboři je třeba vyzvednout propadlou kašnu, firmy ale nemají zájem

  • 2
V Chotěboři na náměstí T. G. Masaryka mají už desítky let raritu. Barokní kašnu, která se v polovině minulého století při stavebních pracích částečně propadla do země. Až nyní ji chce radnice vyzvednout zpět. Jenže nemůže najít firmu, která by o takovou zakázku měla zájem.

Vypadá spíše jako jezírko uprostřed parčíku. Nad zemský povrch ční pouze asi deset až patnáct centimetrů vysoký okraj obrubníku. Kolem jsou, hlavně z bezpečnostních důvodů, kamenné sloupky propojené řetězem. Mají zamezit tomu, aby někdo spadl do vody.

Zdání však může snadno klamat. Na chotěbořském náměstí není žádné okrasné jezírko, nýbrž klasická kašna.

„Její podoba vychází z barokního tvarosloví osmiboké hvězdy se střídáním oblého a ostrého ostnu, zachoval se z ní však pouze obvodový plášť. Původně byla kašna lemována schodištěm,“ popisuje mluvčí telčské pobočky Národního památkového ústavu Ilona Ampapová.

Chotěbořská kašna totiž doplatila na nevhodný postup prací při přeměně náměstí v 50. letech minulého století. Od té doby je zhruba o metr níž, než by měla být.

Verze, jak se to stalo, se různí. Jedna z těch pravděpodobnějších hovoří o tom, že poblíž kašny byly vykáceny stromy. Terén těžkou kamennou stavbu neunesl a ta postupně poklesla do dutin po odumřelých kořenech. Jiná verze zas mluví o tom, že terén parčíku na náměstí se při úpravách zvedal, kašnu ale stavebníci neřešili a z vnějšku ji zavezli hlínou.

Rozebrat kamenné bloky, po jednom je restaurovat a sestavit

V letošním roce radnice konečně našla peníze na to, aby tuto historickou křivdu na kašně napravila. „Chceme ji vyzvednout a vrátit zpět její původní podobu. Vyčlenili jsme na to pět milionů korun,“ prohlásil chotěbořský starosta Tomáš Škaryd.

Investice má i jeden prozaičtější důvod. Kašna je totiž v havarijním stavu, a aby udržela vodu, bude muset projít zásadním restaurátorským zásahem.

„Její špatný stav vychází z opakované aplikace neprodyšných syntetických nátěrů, poškození technikou při odklízení sněhu a nerovnoměrným pohybem podloží,“ vysvětlila Ampapová.

Kašna nemá status památky. Nicméně se nachází přímo ve středu města v městské památkové rezervaci, a tak ke způsobu jejího restaurování mají památkáři co říct. S vedením města se proto dohodli na podmínkách jejího vyzvednutí a obnovení.

„Práce by měly postupovat zhruba tak, že bude celá kašna rozebrána na jednotlivé kamenné bloky, ty budou vyzvednuty ze země, převezeny do restaurátorské dílny, očištěny a odborně ošetřeny. Poté se vrátí zpět a kašna bude na už zasypané jámě znovu sestavena,“ popsal postup prací chotěbořský starosta Škaryd.

„Využity budou původní kamenné stupně nebo části původního dna kašny. Po úpravě bude kašna vyzvednuta nad terén a povedou k ní dva schůdky. Takto se přiblíží své původní podobě,“ doplnila Ampapová.

Momentálně nemáme čas ani lidi, vzkázaly oslovené firmy

Součástí opravy kašny bude i instalace nového vodotrysku. Ten obstarají čtyři svislé trysky rozmístěné do čtverce s největší tryskou uprostřed. Podle starosty města by měla voda tryskat v několika režimech a způsob jejího rozstřiku by se měl automaticky měnit.

Veškeré plány památkářů a radnice však narazily na nečekanou překážku. Zda se kašna dočká plánované opravy, není ani dnes vůbec jisté. Žádná z restaurátorských dílen, které radnice oslovila, totiž o zakázku neprojevila zájem.

„Na práce jsme vyčlenili pět milionů korun, což není zrovna málo. Přesto ani jedna ze šesti oslovených firem nepodala žádnou nabídku. Vysvětlují to tím, že momentálně nemají volné kapacity ani dostatek lidí,“ říká chotěbořský starosta.

Město chtělo práce stihnout přes léto. Nyní je jisté, že se to už nepodaří.

„Nevzdáváme to. Zkoušíme oslovovat firmy v druhém kole s tím, že by se práce mohly uskutečnit v září či v říjnu,“ neztrácí naději Tomáš Škaryd.

Toho správného restaurátora radnice najít jednoduše musí. Kašna je už teď v havarijním stavu. Pokud by se její oprava nezdařila, hrozilo by, že rarita, kterou si místní po těch letech ani neuvědomují, zůstane v dalších sezonách definitivně bez vody.