Hypotéku za vysočinského náměstka Libora Joukla (vlevo) zaplatil utajovaný dobrodinec. Politika stojí nemalé peníze právníci a znalecké posudky, které potřebuje ve své kauze.

Hypotéku za vysočinského náměstka Libora Joukla (vlevo) zaplatil utajovaný dobrodinec. Politika stojí nemalé peníze právníci a znalecké posudky, které potřebuje ve své kauze. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Za krajského náměstka někdo zaplatil hypotéku. Kdo to je, politik tají

  • 8
Náměstka hejtmana z ČSSD Libor Joukla finančně vyčerpává kauza sypačů. Renomovaní právníci a znalecké posudky ho stojí horentní sumy. I při svých příjmech má problém splatit sedmimilionovou hypotéku. A tak jí někdo uhradil za něj. Kdo to je, náměstek hejtmana prozradit nechce.

Bývalý podnikatel a současný náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD) měl vždy pověst člověka, pro něhož nejsou peníze žádný problém. Do toho ale přišlo jeho trestní stíhání v kauze údajně předraženého nákupu sypačů. Politik začal dávat statisíce korun za dobré právníky a znalecké posudky. Do toho splácel dům. Ještě loni uváděl, že má hypotéku 8,2 milionu korun.

Peněz už ale přestával mít tolik, aby to pokrývalo jeho značné výdaje. A to přesto, že jako náměstek hejtmana má plat 73 tisíc korun měsíčně. Dalších 185 tisíc si loni přivydělal ve vedlejších funkcích. Především ve společnosti ČD Cardo, kde je členem výboru pro audit. Také jako asistent poslance si přišel na padesát tisíc.

V této své finanční situaci prý jednou seděl a povídal si se svým dlouholetým známým, jehož jméno nechce prozradit. „Říkal jsem mu, že budu muset vyřešit financování právníků. Také hypotéku jsem splácel každý měsíc,“ popsal Joukl.

Podnikatel mu nabídl pomoc. Náměstek hejtmana souhlasil a muž za sociálního demokrata zaplatil hypotéku. Peníze poslal přímo do banky. Joukl ve svém majetkové přiznání uvedl, že šlo o osobní půjčku ve výši 7,2 milionu korun.

Jméno dobrodince je tajné. „On by půjčil i vám,“ říká Joukl

A kdo je tím dobrodincem? Libor Joukl ho jen zevrubně popisuje jako hádanku.

„Je to soukromník, můj dlouhodobý známý, který má nějakou tu korunu. Dokázal by půjčit i vám, kdybyste potřeboval. Není z Vysočiny. Nepodniká v něčem, co by souviselo s naším krajem. A myslím, že nemá ani jednu zakázku se státem. Není z naší strany a dokonce si myslím, že je nestraník,“ uvedl náměstek hejtmana.

O vysoké půjčce neinformoval svoje kolegy z vedení kraje, protože to považuje za svoji soukromou věc. „Já odděluji svoje soukromé, pracovní a politické věci. Toto není pracovní ani politické,“ dodal Joukl.

Krajský šéf ČSSD Petr Krčál se o půjčce dozvěděl až od MF DNES. Podle něj by měl jeho kolega sdělit, od koho má miliony. „Asi ano, je to veřejná osoba. Já osobně bych to netajil. Nevím, co za tím je,“ řekl Krčál.

Zároveň chápe, že Joukl je kvůli kauze sypačů ve složité situaci. Krčál považuje případ za jednoznačný, který by se dal soudně vyřešit velmi rychle.

Plánuje, že až soud vyhraje, bude žádat finanční náhradu

Jihlavský soudce Zdeněk Chalupa sice v březnu zastavil stíhání Joukla a šéfa krajských silničářů Jana Míky, to ale neznamenalo konec celého příběhu. V květnu podal státní zástupce Kamil Špelda stížnost. Zastavení stíhání považuje za velmi nešťastné. A tak se čeká dál na definitivní verdikt.

„Bude se to vléct možná další dva roky. Je to nepříjemné pro pana Joukla i jeho rodinu,“ dodal Krčál.

Náměstek hejtmana by prý začal splácet půjčku svému dobrodinci, až kauza skončí. Už teď plánuje, jak vše vyhraje a bude žádat finanční náhradu od státu za znalecké posudky a výdaje na advokáty. Počítá s tím, že za posudky dostane vše zpět, za právníky ale ne.

„To by se bralo v základních sazbách a já si musel vzít právníky, kteří něco umí, a ti jsou dražší,“ popisuje politik. Přitom stále nemůže vědět, jak vše dopadne.

Přesnou částku výdajů, kolik zaplatil kvůli kauze, zatím nechce prozradit. „To se raději ani neptejte,“ odpověděl.

Opoziční krajský zastupitel a senátor Miloš Vystrčil (ODS) míní, že si Joukl neměl půjčovat od člověka, který nechce zveřejnit svoje jméno.

„Měl by se chovat tak, aby se do této situace nedostal,“ míní Vystrčil. Když už náměstek na tuto podmínku přistoupil, těžko se mu bude porušovat slib anonymity pro svého dobrodince.

Joukl už kvůli kauze sypačů nekandiduje v krajských volbách. Říká, že už obdržel lukrativní a zajímavé nabídky práce. Zatím ale ještě žádnou nepřijal a nechává si pro sebe, co plánuje dělat po volbách.

Hejtman si vydělal za loňský rok dva a tři čtvrtě milionu korun

V nových majetkových přiznáních za loňský rok popsali své vedlejší příjmy či dluhy také další lidé z vedení kraje. Třeba hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) má měsíční plat 81 tisíc korun. Zároveň je poslancem, za což loni obdržel 1,1 milionu korun. Dalších 400 tisíc dostal za předsednictví ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jako lékař v pelhřimovské nemocnici si vydělal 174 tisíc. Působil i v ordinaci v Kamenici nad Lipou (94 tisíc za rok) a jako zastupitel v Pelhřimově (10 tisíc za rok). Běhounek svůj poslanecký plat rozdává na dobročinné účely.

Necelého půl milionu korun si loni vydělal vedle své funkce na kraji náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Je také předsedou správní rady Správy železniční dopravní cesty, tedy jakýmsi spoluvládcem nad českými kolejemi. Za to mu bylo vyplaceno 433 tisíc korun. Za působení v dozorčí radě žďárské společnosti Satt získal odměnu 37 tisíc. K tomu uvedl úvěry přesahující půl milionu korun.