Pachateli hrozí za týrání zvířat až pět let vězení. Ilustrační snímek

Pachateli hrozí za týrání zvířat až pět let vězení. Ilustrační snímek | foto: LUMÍR SCHULZ, MF DNES

Na Žďársku někdo otrávil krávy. Jed jim přidal do krmiva

  • 2
Dobytku ze statku na Žďársku někdo přidal do krmiva jed. Na následky otravy uhynulo šest dojnic a další čtyři musely být utraceny. Majiteli chovu vznikla škoda v řádu statisíců korun.

Zatím neznámý pachatel kravám otrávil krmivo minulý týden mezi středou a sobotou. V té době navštívil volně přístupný kravín, který sdílí zhruba sto krav.

„Na krmivo pro dobytek aplikoval dosud nezjištěnou látku. Na následky otravy uhynulo šest dojnic a další čtyři musely být utraceny. Majiteli chovu vznikla škoda nejméně za 300 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Monika Pátková.

Podle informací iDNES.cz by nemuselo jít o konečný počet otrávených zvířat, některá bude možná ještě nutné utratit..

V sobotu dopoledne přivolaní policisté na místě zajistili stopy a o případu informovali Krajskou veterinární správu. „Přesná příčina úhynu zvířat a látka, kterou byly krávy intoxikovány, jsou předmětem veterinárního zkoumání,“ dodala mluvčí policie s tím, že výsledky zkoumání by měly být do konce tohoto týdne.

Kriminalisté případ prověřují pro podezření z trestného činu týrání zvířat a po pachateli pátrají. V případě dopadení mu hrozí až pět let vězení.