Původcem pohlavně přenosné infekční nemoci syfilis je bakterie Treponema...

Původcem pohlavně přenosné infekční nemoci syfilis je bakterie Treponema pallidum (na snímku). | foto: Profimedia.cz

Na Vysočině přibývá pacientů nakažených kapavkou a syfilitidou

  • 0
To rozhodně není dobrá zpráva. Na Vysočině podle lékařů přibývá lidí nakažených pohlavními chorobami. Letos se v kraji kapavkou nebo sifilitidou nakazilo 22 lidí. Vyšetření je při tom hodně složité, do nemocnice musí celá rodina pacienta.

Lékaři kožního oddělení jihlavské nemocnice zaznamenali nárůst počtu pacientů nakažených pohlavními chorobami. "Stoupl počet lidí s kapavkou a syfilidou. Zatímco loni se v našem kraji nakazilo těmito chorobami celkem 20 lidí, letos už je jich už 22," sdělila mluvčí nemocnice Veronika Pysková.

Pohlavní choroby

Syfilis pro pacienta může končit i smrtí. Projevuje se ve třech stádiích a toho prvního si pacient nemusí všimnout - v oblasti pohlavních orgánů se objeví vřed, který nebolí.

Kapavka je nejrozšířenější pohlavní nemocí, její neléčení může vést k neplodnosti. Projevuje se hnisavými záněty a během léčení musí pacienti držet sexuální půst.

Čerstvou zkušenost mají za sebou na dermatovenerologickém oddělení. "U pacienta, kterému se prokáže akutní syfilis, musí být vyšetřován zároveň partner, rodina i děti. Při posledním záchytu dvou akutních pacientů se syfilidou tento měsíc jsme museli vyšetřit 15 lidí, včetně dětí," upřesnila vrchní sestra Ludmila Bakusová.

Oproti předchozím letům se zvyšuje průměrný věk pacientů, kterým je mezi dvaceti až čtyřiceti lety. "Vědomé neléčení a šíření těchto chorob je trestně stíhatelné," upozornila Veronika Pysková. Na Vysočině se s těmito onemocněními neléčil žádný cizinec.