Kvůli spolupráci s komunisty přišla na Vysočině o licenci dvě místní sdružení občanských demokratů (ilustrační snímek)

Kvůli spolupráci s komunisty přišla na Vysočině o licenci dvě místní sdružení občanských demokratů (ilustrační snímek) | foto: Koláž - iDNES.cz

Na Vysočině končí kvůli „paktování“ s komunisty dvě sdružení ODS

  • 3
Kvůli spolupráci s komunisty přišlo v republice o licenci osmnáct místních sdružení ODS. Na Vysočině končí občanští demokraté v Bobrové na Žďársku a Leštině u Světlé nad Sázavou. Naopak v Polné, kde byl osud ODS také nejistý, situaci vyřešil místostarosta Jaroslav Sobotka odchodem ze strany.

Nejvyšší představitelé ODS nebyli ve svých názorech jednotní. "S předsedou regionální rady Ivo Strejčkem jsme byli proti," uvedl zástupce vysočinské ODS v celorepublikové výkonné radě.

Podle senátora Miloše Vystrčila je rozhodnutí o odejmutí licence místním sdružením v souladu s demokratickými principy strany. Poukázal však na možnost jiného řešení situace. "O věci měl rozhodovat ten, kdo je nejblíže. V tomto případě oblastní rada," vysvětlil Vystrčil.

Od oblastních sdružení měl podle něj vzejít návrh na odejmutí licence. "Pokud stanovisko oblastní rady nebylo vyžadováno, pak si myslím, že to není dobře," zauvažoval senátor Vystrčil.

Leština má ještě šanci

V Leštině ukončil členství starosta Jaroslav Vadinský. Ten je v obci zakládajícím členem ODS. "Krok pana Vadinského je v zájmu ODS. Jsem o tom přesvědčen," uvedl šéf ODS na Vysočině Ivo Strejček.

Problém v Leštině je v tom, že jediné dvě aktivní politické strany jsou ODS a KSČM. Ty se také po volbách sešly v zastupitelstvu. "V pondělí po zasedání jsem moc nespal," řekl Vadinský.

Po jeho odchodu si místní sdružení ODS může požádat o novou licenci. Ve vedení obce by s komunisty byl jen bezpartijní starosta Vadinský. "ODS Leština neměla přijít o licenci," kroutí hlavou předseda oblastní rady ODS na Havlíčkobrodsku Jan Abbrent.

V Bobrové jsou v zastupitelstvu zástupci ODS, nezávislých, hasičů, ČSSD a KSČM. Předsedou místního sdružení je Josef Švaňhal, starostkou Zdeňka Smažilová. Ta byla zvolena za ODS, ale není členkou strany. "Musíte se zeptat členů ODS, jak budou situaci řešit," řekla pouze.

Možné je odvolání u smírčího výboru strany. "Zaráží mě, jak někdo přišel na nějakou koalici v Bobrové. Žádná smlouva nebyla uzavřena," ohradil se již dříve místostarosta Pavel Žilka (SNK - hasiči).

Podle něj se může stát, že v příštích volbách nebude mít nikdo z obyvatel zájem kandidovat, aby ho lidé z Prahy nekádrovali. Komunista byl však zvolen do rady města, což je trnem v oku výkonné radě ODS.