Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Na Vysočině bojují s neplatiči, když uhradí nájem, odpustí jim penále

  • 2
Razantnější přístup v boji s neplatiči nájemného zvolilo vedení Nového Města na Moravě a Žďáru nad Sázavou. Po dvou upomínkách přichází na řadu výpověď. Na druhou stranu jsou ochotni lidem, kteří dluh uhradí, odpustit část penále.

V Novém Městě na Moravě koncem loňského roku radní zřídili bytovou komisi. Ta zjistila, že neplatiči městu dluží na nájemném 2,6 milionu korun. Dvaačtyřicet lidí tam dluží na nájmu necelých milion a půl korun (1 420 000 korun).

Z celkového počtu 734 nájemců je 158 neplatičů. "Největší dluh na nájemném dosahuje 170 tisíc korun," řekl novoměstský místostarosta Stanislav Marek.

Problematikou se zabývala rada města začátkem února. "Pokusíme se být více důslední, první krok bude zaslání dvou upomínek, součástí druhé upomínky bude vstřícný krok, kdy neplatičům umožníme postupnou úhradu podle splátkového kalendáře sepsaného po uznání dluhu. Pokud nedojde k nápravě, budou podávány výpovědi," naznačil Marek.

Na druhou stranu se v Novém Městě na Moravě snaží vyjít vstříc i těm, kteří své bydlení, byť opožděně, uhradí a musejí zaplatit jen penále z dlužné částky. V takovém případě někteří občané žádají město o snížení nebo odpuštění penále.

Ve Žďáru zřejmě dvěma lidem prominou část penále

Podobně řeší možnost prominutí penále i ve Žďáru nad Sázavou. "Může se stát, že člověk má třicetitisícový dluh na nájemném, zaplatí jej se zpožděním a penále se vyšplhá za tu dobu třeba na 200 tisíc korun. Takovou částku nám jen těžko zaplatí," popsala žďárská starostka Dagmar Zvěřinová.

Žďárští se rozhodli dát podobným lidem šanci. Dlužníci, kteří uhradí nedoplatky na nájemném a k tomu veškeré poplatky za právníky, případně exekutory, nemusí platit celé penále, ale pouze ve výši 1,5násobku původního dluhu.

Ke konci loňského roku bylo ve Žďáru nad Sázavou 127 osob, které na nájemném dlužily téměř 1,6 milionu korun. Největší dlužník pak má dávat městu za nájem přes 130 tisíc a k tomu penále, poplatky a výlohy za právní úkony.