Lidí bez zaměstnání na Třebíčsku začalo přibývat. Na úřady práce míří často lidé, kteří pracovali v zemědělství. Ilustrační foto

Lidí bez zaměstnání na Třebíčsku začalo přibývat. Na úřady práce míří často lidé, kteří pracovali v zemědělství. Ilustrační foto | foto: Michal Klíma, MAFRA

Na Třebíčsku přibývá lidí bez práce, na úřady zamířili zemědělci

  • 0
Nezaměstnaných na Třebíčsku začalo přibývat. V říjnu se v regionu, který má na Vysočině tradičně nejvíce lidí bez práce, zaevidovalo 741 nově příchozích. Nezaměstnanost se tak vyhoupla na 11,2 procenta. Část z nich doposud pracovala v zemědělství a o místo je připravila blížící se zima.

"Naše družstvo teď na zimu posílá lidi na pracák. Na jaře nás asi zase vezmou. Dělám mechanizátora. Nevím, zda je to legální, takto se nás zbavovat na zimu, ale co naděláte. Já si ani práci shánět nebudu, protože věřím, že za pár měsíců budu zpět," svěřil se čtyřicetiletý muž, který nechce zveřejnit jméno ani název družstva, aby neměl potíže.

Počet lidí bez práce

Havlíčkobrodsko: říjen 4 052/ září 4 056
Jihlavsko: říjen 5 010/ září 4 927
Pelhřimovsko: říjen 2 288/ září 2 295
Třebíčsko: říjen 6 734/ září 6 537
Žďársko: říjen 5 452/ září 5 487

Vysočina: říjen 23 536/ září 23 302

"Já jsem dělala v živočišné výrobě. Taky mě propustili. Zemědělství hyne na úbytě. Majitel družstva už nechce chovat dobytek, protože se to nevyplatí," popsala Anna, další čerstvě nezaměstnaná.

Podle analytika třebíčského úřadu práce Ivana Mužíka se mezi nezaměstnanými uchazeči objevilo 48 lidí z družstva v Budišově a dalších 42 z družstva v Okříškách. Kromě toho propouštěl průmyslový Uniplet, odkud odešlo 48 zaměstnanců.

Uniplet jde podle hlasů z fabriky "do kytiček". Neplatí mzdy a dělá tu už jen zlomek zaměstnanců.

"S nárůstem nezaměstnanosti počítáme také v následujících měsících. Končí práce v zemědělství, stavebnictví a lesnictví," nastínil Mužík.

Nezaměstnanost na Vysočině v říjnu stoupla o desetinu procentního bodu na 8,7 procenta. Koncem října bylo v kraji bez práce 23 536 lidí, což je o 234 lidí více, než bylo v září.