Rodinná farma v Netíně uvedla do provozu novou mlékárnu na Vysočině. Na snímku

Rodinná farma v Netíně uvedla do provozu novou mlékárnu na Vysočině. Na snímku syn a otec František Němec.

O výrobky z nové mlékárny na farmě v Netíně je největší zájem v Praze

  • 1
Rodinná farma Němcových v Netíně na Žďársku otevřela v pondělí novou mlékárnu. Zavítal na ni také ministr zemědělství Petr Bendl a podle jeho slov by takových počinů, které souvisí s živočišnou výrobou, bylo v Česku potřeba mnohem víc.

Nově otevřená mlékárna, pořízená za tři miliony korun, nabízí výrobky, na které padne denně až 800 litrů mléka od sedmdesátihlavého stáda krav rodinné farmy.

Mlékárna nahradila původní provoz, který měl kapacitu jen 200 litrů mléka denně. Ta současná může být až pět tisíc litrů, takový odbyt však na jogurty, tvaroh a sýry mlékárna se sedmi zaměstnanci zatím nemá. Část nadojeného mléka proto dodává do velké mlékárny.

Rodinná farma Netín

O výrobky z Netína, které jsou většinou ve skleněných obalech, je podle Františka Němce největší zájem v Praze.

Farma rodiny Němcovy byla založena v roce 1990. Začala hospodařit na dvaceti hektarech půdy a s dvanácti kusy skotu. Již následující rok se na farmě přistavěl nový kravín. V současnosti farma hospodaří na sto hektarech zemědělské půdy a její stáje pojmou sto třicet kusů dojnic.

Farma se řadí mezi přední podniky ve zpracování mléčných produktů, protože se mimo jiné nachází v ekologicky nejčistší oblasti republiky na Českomoravské vrchovině, která dává ty nejlepší podmínky pro chov skotu.

Od roku 2005 farma zpracovává mléko ve vlastní minimlékárně, převážně na bílý jogurt a sýry. Některé produkty získaly ocenění Regionální produkt Vysočiny.