Jihlavská společnost Motorpal může v příštím roce propustit až 340 zaměstnanců. Důvodem jsou protiruské sankce. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Motorpal může na Vysočině propustit 340 lidí. Kvůli sankcím proti Rusku

  • 13
Až 340 lidí může v příštím roce na Vysočině propustit jihlavská společnost Motorpal. Hrozba ztráty místa se dotýká zaměstnanců závodů v Jihlavě, Batelově, Jemnici i Velkém Meziříčí. Vedení Motorpalu se tak připravuje na možné dopady sankcí proti Rusku na odbyt svých výrobků.

Možnost propouštění potvrdila iDNES.cz v úterý mluvčí úřadu práce v Jihlavě Jarmila Klejzarová. „Úřadu práce bylo doručeno oznámení o záměru hromadného propouštění firmy Motorpal,“ potvrdila Klejzarová.

Oznámení Motorpalu, které vyžaduje zákoník práce, přišlo na jihlavský „pracák“ 29. srpna.

„Hromadné propouštění se může týkat až 340 kmenových zaměstnanců firmy v kraji. Z toho v Jihlavě až 130, v Batelově až 52, v Jemnici až 80 a ve Velkém Meziříčí až 78 zaměstnanců,“ dodala Klejzarová.

V oznámení úřadu práce firma uvedla jako termín propouštění od  1. prosince 2014 postupně po celý příští rok.

„Vedení Motorpalu se dohodlo s odborovou organizací na tom, že bude možné v příštím roce tento počet lidí propustit. Souvisí to s případnými problémy s odbytem související se sankcemi proti Rusku,“ potvrdil iDNES.cz v úterý odpoledne mluvčí Motorpalu Jihlava Jan Nováček.

„Důvodem k tomuto záměru je omezení odbytu výrobků,“ uvedla mluvčí úřadu práce.  „Ale neznamená to, že se bude propouštět, souvisí to až s tím, jak se situace bude vyvíjet,“ dodal Nováček.

Nezaměstnanost na Vysočině

V srpnu celkový počet uchazečů o zaměstnání oproti minulému měsíci klesl o 57 osob na 23 245, počet hlášených volných pracovních míst vzrostl o 3,5 % na 2 515 a podíl nezaměstnaných osob stagnoval na 6,7 %.

Jejich počet byl v srpnu o 57 osob nižší než na konci měsíce července, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je nižší o 1 625 osob.

Zdroj: Úřad práce Jihlava

Propouštění by se mělo dotýkat blíže nespecifikovaných kategorií „D“ a „T“. Motorpal aktuálně zaměstnává 1 777 zaměstnanců. „Samozřejmě není naší prioritou někoho propouštět,“ dodal s tím, že je jednoduché zaměstnance propustit, ale těžší je pak najít nové.

„Naším cílem je naopak stabilizovat počty zaměstnanců. Propouštění je až poslední krok, ke kterému bychom sáhli,“ uklidňuje předseda představenstva společnosti Motorpal Milan Medonos.

Už v době krize automobilového průmyslu, kdy odbyt firmy zaznamenal také značný propad, přistoupilo vedení raději ke zkrácení pracovního týdne, než aby hromadně propouštělo.

„Možný dopad sankcí na náš vývoz vyhodnocujeme,“ dodal mluvčí Motorpalu. Podnik vyváží do Běloruska i Ruska, ale třeba také Číny. Největší odbyt má ale v Německu, kam směřuje asi 60 procent výrobků.

Případné propouštění lavinu nespustí

Jihlavský úřad práce podobně velké propouštění v posledních letech příliš často nepamatuje.

„Obvykle nám hromadné propouštění hlásí firmy s celorepublikovou působností a tam se to Kraje Vysočina dotýká řádově jednotek zaměstnanců, proto je to výjimečná situace, je to tři sta individuálních osudů,“ dodala Klejzarová.

Úřad práce však na druhou stranu neočekává, že by na „pracák“ v příštím roce přišla mezi řady více než 23 tisíc uchazečů o místo na Vysočině další fronta nových nezaměstnaných.

„Předpokládáme, že firma hlásí maximální možné počty a ke všem propuštěním nemusí dojít. Lze navíc očekávat, že zaměstnanci se budou snažit uplatnit v jiných firmách v regionu a máme signály, že jiné firmy mají zakázky a jsou schopní desítky lidí pojmout,“ uklidňuje situaci mluvčí úřadu práce.

A nemyslí si, že by případné propouštění spustilo lavinu dalších ztrát pracovních míst, například u dodavatelů Motorpalu. „Na každý provoz navazuje další subdodavatel, případně poskytovatel služeb, ale nepředpokládám to,“ dodala Klejzarová. 

Ekonomické zájmy nesmí převýšit lidská práva, říká primátor

„Před nějakou dobou jsem Motorpal navštívil a vím o tom, že má velmi zajímavé zakázky ve východním teritoriu,“ uvedl jihlavský primátor Jaroslav Vymazal.

Podle něj však nemohou ekonomické zájmy převyšovat zájmy jiné. „Nemůžeme upřednostňovat ekonomiku před lidskými právy, na to musí společnost reagovat, i přes negativní dopady. Naše země s tím má bohužel velmi špatnou zkušenost, kdy se nátlaku uhýbá,“ vyjádřil se primátor Jihlavy.

Podle něj by případné propouštění mohl částečně eliminovat jihlavský podnik Automotive Lighting. „Podnik se chystá výrazným způsobem rozšířit výrobu, jednal jsem o tom před časem s vedením závodu. Bude potřebovat až stovky nových pracovníků,“ dodal primátor Vymazal.

„Riziko zpětného efektu tady samozřejmě bohužel je. Nadruhou stranu se k nám otevírají dveře čínským investorům, kteří mají zájem o nákupy technologií i investice u nás,“ uvedl místopředseda krajské hospodářské komory na Vysočině Richard Horký.