Takto by měla vypadat nová tribuna stadionu v lokalitě Na Stoupách v Jihlavě....

Takto by měla vypadat nová tribuna stadionu v lokalitě Na Stoupách v Jihlavě. Sportoviště využívají zejména fotbalisté a atleti. | foto: Magistrát města Jihlavy

Jihlava modernizuje stadion Na Stoupách. Atleti se těší na nové sektory

  • 1
Starý sportovní areál v Jihlavě v ulici Na Stoupách byl už v nevyhovujícím stavu, a tak se město pustilo do jeho opravy. Do konce roku tam vyroste nová tribuna a zázemí pro sportovce. Atleti se těší na sektor pro hod kladivem a diskem.

Nový komplexní areál přestavený za 65 milionů korun bez DPH atletům nabídne také zázemí, aby se už nemuseli převlékat na hřišti.

"Jde o šatny, sociální zařízení a o technické provozy včetně občerstvení. V sousedství fotbalového hřiště se dobuduje chybějící sektor pro hod kladivem a diskem," popsal při slavnostním zahájení stavby primátor Jaroslav Vymazal. Atleti budou moci začít využívat nové zázemí na jaře 2015.

"Konečně pak budou vrhači moci trénovat. Teď byl problém, že když chtěli házet kladivo nebo disk, tak to padalo na trávník, což se nelíbilo fotbalistům, kteří zde měli tréninky. Budeme moci dělat atletiku komplexněji," myslí si o novince trenér jihlavského sportovního střediska mládeže Jiří Švec. Atletům podle něj pomůže i šatna.

"Děti se teď převlékají venku, nemají zázemí," uvedl trenér klubu, který registruje téměř dvě stovky profesionálních atletů. Podle Švece by k dokonalosti projektu chyběl už jen běžecký tunel, jehož absence je prý pro klub handicap.

Vznikne i nová stezka a lávka

Součástí projektu je rovněž vybudování infrastruktury v okolí stadionu. Vybuduje se tam chybějící chodník, osvětlení, a vznikne rovněž 26 parkovacích míst.

Těžit z nového projektu budou i cyklisté a pěší. Pro ně totiž vznikne nová stezka, která povede ze sídliště Březinky do centra města. Naváže na cestu vedoucí kolem areálu letního kina. V projektu je i nová lávka přes řeku Jihlávku.

"Cyklostezka navazuje na první etapu revitalizace, při níž jsme skončili u dětského hřiště," vysvětlil Václav Saenger ze stavební firmy Agrostav.

V části, kde bude cyklostezka, se už začalo s kácením stromů, startují i další práce. "Začali jsme demolicí původních objektů, pracujeme na kanalizaci a připravujeme základy a opěrnou zeď pro sociální zázemí hráčů," řekl Saenger.

Počítá se také s místem pro cirkusy nebo stany návštěvníků různých akcí.

V souvislosti se stavbou přijdou na řadu i některá omezení. "Po skončení festivalu Vysočina fest, což bude asi 14. července, zavřeme ulici Na Stoupách. Zásobování se do amfiteátru do konce stavby nedostane. Výjimkou budou jednorázové jednodenní akce, které nebudou příliš velké. Tam bude po domluvě možný průjezd stavbou," dodal Saenger. Fotbalistů, kteří trénují na umělé trávě, se stavba dotkne mírně. Firma jim zbourala šatny, tak se teď převlékají ve sportovní hale.