náhledy
"Prvním předpokladem rozdílu je kvalitní surovina. Potom technologie zpracování, už dávno bylo napsáno, že všechno má svůj čas. A i ta mlynařina se nedá uchvátat," dodal mlynář Křepela.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
"Pořád je co předělávat a vylepšovat, naposledy jsme udělali nové zásobníky na mouku, je to poctivá práce ze dřeva. Když děláte mlynařinu, musíte být taky trochu truhlář, trochu strojař..." dodal vnuk zakladatele mlýna.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Ve mlýně nemají žádné zaměstnance, o chod soustavy strojů se stará pouze rodina.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
"Jsme malý mlýn, děláme kolem deseti tun týdně, to je rozumné množství, které jsme schopni zabalit a prodat," dodal.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
V devadesátých letech už takřka muzejní exponáty střížovští mlynáři sháněli v zastavených mlýnech.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Poctivá řemeslná práce prvorepublikových strojařů je ve mlýně znát.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
"Tenkrát, kdybychom koupili nové stroje, musela by se hrnout výroba, abychom je zaplatili. Takhle můžeme mít větší radost z toho našeho řemesla a i po dvaceti letech z něj tu radost pořád mám," dodal Křepela.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
"Člověk musí smeknout před konstrukcí a tím, jak jsou fortelně stroje zhotovené. A nejsou až tak složité, aby se nedaly udržovat a opravovat. Pokud strojům dáte údržbu, kterou potřebují, tak se vám odvděčí bezchybnou funkcí," dodal.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
"Člověk musí smeknout před konstrukcí a tím, jak jsou fortelně stroje zhotovené. A nejsou až tak složité, aby se nedaly udržovat a opravovat. Pokud strojům dáte údržbu, kterou potřebují, tak se vám odvděčí bezchybnou funkcí," dodal.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
"Lidem přestává být jedno, co kupují. Přestože mouka u nás ve mlýně je dražší než v hypermarketech, tak lidem stojí za to sednout do auta, přijet k nám a nakoupit u nás," řekl mlynář.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Vrchol mlynařiny byl podle Křepely v předválečných letech. "Pak se pouze zvyšoval výkon na stávajícím zařízení. A to je ke škodě, naši dědové dobře věděli, kam se až dá zajít, nebylo to o technických limitech," dodal zkušený mlynář.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Poctivá řemeslná práce prvorepublikových strojařů je ve mlýně znát.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Postup mletí mouky je na kvalitě produktu znát, tvrdí mlynář ze Střížova.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Dopravník, kterým putuje mouka.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
"Byli jsme před rozhodnutím, jestli pořídit nové stroje. Tenkrát by to byla investice kolem deseti milionů. Anebo zkusit sehnat starší stroje a z nich mlýn poskládat. A vidíte sami, co vyhrálo. Jsou tady stroje většinou předválečné, a meleme tím způsobem, jakým mleli naši dědové,“ řekl František Křepela.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA
Z oken mlýna je kromě lesů a malebného údolí říčky Brtnice paradoxně výhled na žlutě rozkvétající lány řepky, které s mlýnem bezprostředně sousedí.
Autor: Petr Lemberk, MAFRA