Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Marie Stránská, MAFRA

Parkovací místa se budou opět soutěžit, stávající nájemce to překvapilo

  • 1
Nemile překvapeni jsou nájemci krytých stání v prvním patře jediného parkovacího domu v Havlíčkově Brodě. O místa budou soutěžit znovu a za vyšší cenu. Přihlásit se navíc mohou nejen obyvatelé bytovky, ale kdokoli s bydlištěm či sídlem ve městě.

„Krok města nás překvapil. Čekali jsme, že v první řadě nabídne prodloužení nájemní smlouvy stávajícím nájemcům a teprve poté, pokud o prodloužení nebudou mít zájem, uspořádá na volná místa soutěž,“ říká Lukáš Veselý.

S rodinou v domě naproti soudu v Husově ulici bydlí a o parkovací místo se ucházel v prvním kole před třemi lety poté, co byl parkovací dům vystavěn. Tehdy byla vyvolávací cena za jedno místo 350 korun na měsíc. „Že se soutěž koná znovu, se nám moc nelíbí,“ dodal.

„Není to nic nového. Se současnými nájemci byla uzavřena smlouva na tři roky, která skončí ke konci letošního roku,“ odmítá hovořit o nečekaném překvapení místostarosta Libor Honzárek.

První období po dostavbě bylo podle něj zkušební, proto se uzavíraly tříleté smlouvy bez možnosti automatického prodloužení.

„Parkovací dům funguje, nejsou k jeho provozu stížnosti, tak je možné nyní uzavřít smlouvu s výherci na delší dobu,“ pravil. Parkovací místo úspěšní uchazeči nově získají na pět let.

V okolí parkovacího domu během tří let ubylo bezplatných stání

Budou si ale muset i více připlatit. Od minule se vyvolávací cena nájemného zvedla na čtyři stovky za měsíc. „Tenkrát jsme nabídli 401 korun. To už teď asi stačit nebude,“ přemýšlí Lukáš Veselý.

I podle Honzárka se měsíční nájemné nejspíš bude pohybovat ve vyšších číslech. Během posledních tří let totiž z okolí ubylo množství bezplatných stání. Za parkování se nově platí například v sousední Štáflově ulici, za poplatek už je i malé parkoviště před lékárnou v Horní ulici.

Vzhledem k tomu, že soutěž není uzavřena jen pro obyvatele bytovky, ale může se do ní přihlásit kdokoli s bydlištěm či sídlem v Havlíčkově Brodě, dá se očekávat vyšší počet zájemců.

Kryté parkovací stání by mohlo být zajímavé pro mnoho podnikatelů či zaměstnanců pracujících v centru Brodu. „Očekáváme vyšší poptávku než před třemi roky,“ přiznal místostarosta.

Soutěžit se bude o 36 míst. Před třemi roky vyšly akorát na obyvatele bytového domu. Letos už takovou jistotu mít nebudou.

Podle Lukáše Veselého je pravděpodobné, že zájemci budou tentokrát více kalkulovat. „Před třemi roky mnoho našich sousedů zpočátku panikařilo a nabízelo cifry i nad sedmi stovkami na měsíc. U posledních stání byla cena mnohem nižší,“ popsal.

Výběrové řízení bude podobné i letos. Uskuteční se 24. října od 15 hodin ve velkém sále Staré radnice. Pracovníci úřadu tam postupně podle čísel budou vyhlašovat jedno místo za druhým.

„K jednotlivým číslům ihned zájemci podají nabídku. Okamžitě bude znám vítěz,“ poznamenal Honzárek. Tento způsob označil za jediný transparentní, při němž rozhodne pouze výše podané nabídky.

„Do soutěže jdeme znovu. Mít kryté parkovací stání před domem je velká výhoda. Ale i kdybychom neuspěli, svět se nezboří. Do práce odjíždíme brzy ráno a vracíme se v době, kdy už se na placených parkovištích v okolí neplatí. Neměli bychom zas takový problém zaparkovat,“ konstatoval Veselý.