Sobota 25. ledna 2020, svátek má Miloš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 25. ledna 2020 Miloš

Pivo chutná jako uzené kotletky. Lahve ale v komíně pivovaru nevisí

  6:00aktualizováno  6:00
Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem hostí o víkendu uzené slavnosti. Nádvořím voní stovky kilogramů masa, klobás a salámů. „K tomu by se výtečně hodilo i uzené pivo,“ řekl si sládek zdejšího minipivovaru Vladimír Vecheta. A tak vymyslel unikát, který pivař jinde nesežene.

„Pivo se normálně uvaří, dá do flašek a pak se na čtrnáct dní, nebo jak je potřeba, pověsí do komína,“ se smíchem vysvětluje sládek minipivovaru Eden.

Samozřejmě si dělá legraci. „Ale této legendě tu věří skoro všichni, kdo nikdy nebyli v pivovaru. Kdo jsou zasvěcení, samozřejmě vědí, že to je nesmysl a dělá se to trochu jinak,“ říká už o něco vážněji.

Fotogalerie

Jeho minipivovar Eden se na nejrůznější speciály zaměřuje. Kromě klasických piv od jedenáctistupňového po čtrnáctistupňové vaří i tmavou osmnáctku.

„Když jsme areál otevírali, měli jsme ideu, že zdejší pivovar bude vařit speciály a že bude takovou experimentální laboratoří,“ vypráví Vecheta. „Cílem bylo, když se tu koná nějak zaměřená akce, abychom uvařili i speciál, který těm slavnostem bude odpovídat,“ dodává.

Uzeným slavnostem logicky odpovídá pivo uzené. Minipivovar ho na víkend připravil zhruba 700 litrů. Protože je vázán dotačními podmínkami, může ho vařit jen pro sebe a právě pro tyto speciální příležitosti. „Jinde nemůže být k dostání. Proto má svého ducha a je to unikát,“ upozornil sládek.

Echt česká verze. Jako byste jedli sušenou kotletku

Jeho uzené pivo se vyrábí podle starých bavorských receptur. Zejména v okolí Bambergu je takzvané nakouřené pivo, neboli „rauchbier“, velmi oblíbené. Dělá se prakticky stejně jako pivo klasické, k výrobě se ale používá část sladu, který se suší nad kouřící rašelinou. Ten vůni nasákne.

„Recepty jsme si upravili tím způsobem, že uzené je z piva cítit tak markantně, jako kdybyste skutečně jedli sušenou kotletku. Je to dáno tím, že pivo vaříme ze sta procent nakouřeného sladu, což německé recepty nemají. Nakuřované pivo ho obsahuje méně,“ objasňuje Vecheta.

Německé receptury, které našel na internetu, doplnil o poznatky českých pivovarníků. „Zvolil jsem echt českou verzi. Protože jak se sníží poměr uzeného sladu, chuť uzena výrazně mizí,“ dodává sládek.

Pivovar vyrobil speciálu dvě verze. V lahvích se objevilo polotmavé s podílem karamelového sladu, u výčepu bylo k dostání světlé. „Zkusil jsem obě. To světlé je ale lepší. Asi proto, že obecně tmavší piva moc nevyhledávám. Ale i proto, že točené bylo na chuť takové uzenější,“ porovnával jeden z návštěvníků slavností Luboš Křivánek.

Pivo už uvařili z brambor i dýní, na Velikonoce zkusí čokoládu

Na podobné speciály je minipivovar Eden specialista. Vyrobili tu už i pivo z brambor nebo z dýní. To na bramborové a dýňové slavnosti.

„Bramborové pivo nikdo kromě nás v republice nedělá, při tom receptura je asi 300 let stará a pochází také z Německa. Pivo dýňové je oblíbené v Severní Americe a v Mexiku,“ poznamenal. Sládek zkouší i piva ovocná.

A o Velikonocích budou moci labužníci v Edenu ochutnat další výjimečnou raritu. Minipivovar připraví pivo čokoládové.

„To bude opravdový experiment. Nejen, že bude z čokoládového sladu, ale použijeme při výrobě i skutečnou čokoládu,“ nemůže se dočkat dalšího pokusu Vladimír Vecheta.

  • Nejčtenější

PROGRAM: Přehled závodů biatlonové sezony 2019/2020

V sobotu 30. listopadu startuje ve švédském Östersundu biatlonová sezona 2019/2020 a o čtyři měsíce později v norském...

Po srážce u Jihlavy zemřel řidič, silnice na Brod byla sedm hodin zavřená

Vážná dopravní nehoda ráno uzavřela hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem. U Antonínova Dolu se...

Slavia v přípravě selhala, Sparta dala pět gólů, Baník utrpěl debakl

Slávističtí fotbalisté první test v zimní přípravě nezvládli, v Praze na strahovském stadionu Evžena Rošického podlehli...

Vlak s lidmi, který ujel strojvedoucímu, brzdila dcera výpravčího

Vlak, který ujel strojvedoucímu loni v únoru u Velkého Meziříčí, se pokoušela brzdit dcera výpravčího, která jím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Vysočině se objevila ptačí chřipka, v Česku je znovu po třech letech

V Česku se po třech letech objevila nákaza ptačí chřipkou. Vysoce patogenní typ H5N8, který se ale nepřenáší na lidi,...

Premium

Do dvou let se ukáže neudržitelnost elektroaut, říká bývalý šéf Škoda Auto

Vadili jsme hlavně značce Volkswagen, když jsme postavili Octavii proti Golfu, říká v rozhovoru pro LN Vratislav...

Premium

Parkování zadarmo díky fíglu. Stačí si připlatit za vlastní espézetku

Češi parkující v centru Prahy na takzvaných modrých zónách zkoušejí fígl, jak nezaplatit za parkovné svého auta ani...

Premium

Proč vyhraje vodík. Vynálezce Tůma má o budoucnosti automobilů jasno

Už před dvaceti lety se projel vodíkovým autem, kterým chtějí Japonci na letošní olympiádě v Tokiu propagovat...

  • Další z rubriky
Premium

Jen je nevzbudit! Každoroční počítání netopýrů musí být tiché a rychlé

Sklepy, půdy, jeskyně nebo třeba opuštěně štoly se na zimu stávají útočištěm mnoha druhů netopýrů. Toho využívají...

V brodské nemocnici se nově platí za parkování, auta plní okolní ulice

Nemocnice v Havlíčkově Brodě spustila na počátku letošního roku revoluci v parkování. Za odstavení vozidla v jejím...

Na silnicích Vysočiny letos zemřelo už šest lidí, nehodám nahrává mírná zima

Začátek nového roku je na silnicích v Kraji Vysočina mimořádně tragický. Za první tři lednové týdny zemřelo při...

Vlak s lidmi, který ujel strojvedoucímu, brzdila dcera výpravčího

Vlak, který ujel strojvedoucímu loni v únoru u Velkého Meziříčí, se pokoušela brzdit dcera výpravčího, která jím...

Najdete na iDNES.cz