ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Stolař, MAFRA

Jihlava zřídí čtyři nová místa pro asistenty strážníků, obsadí je Romové

  • 15
V ulicích Jihlavy začnou lidé od příštího týdne potkávat asistenty prevence kriminality. Půjde o čtyři Romy, kteří zvítězili ve výběrovém řízení. Mají podpořit městskou policii při řešení různých situací, jež mohou vést k narušování občanského soužití, sousedských vztahů či k protiprávnímu jednání.

Projekt schválilo zářijové jihlavské zastupitelstvo. „Chtěli jsme, aby se členové a členky romské komunity mohli sami zapojovat do hledání řešení, které bude přínosné pro ně samé i pro majoritní společnost. Jednou z možností, kterou účastníci sami navrhli, byli právě asistenti prevence,“ přiblížila zastupitelka Eva Nováková (Piráti, Žijeme Jihlavou) s tím, že projekt má v romské komunitě velký ohlas.

K asistentům, kteří budou řešit problémy, patří i David Drevňák, jenž dříve působil jako pracovník v sociálních službách v Oblastní charitě Jihlava.

„O asistentech prevence kriminality už jsem slyšel z jiných měst. Líbilo se mi, že Romové mohou tímto způsobem pomáhat městu a být mostem mezi romskou komunitou a policií. Myslím, že mohou pomoci předejít mnohým nedorozuměním,“ věří Drevňák.

Luboš Patkaň, další ze čtyř nových asistentů, dodává: „V tuhle chvíli je to pro mě výzva a velká neznámá. Celý život jsem pracoval ve fabrikách a na stavbách, ale měl jsem vždy sen dokončit střední vzdělání a vstoupit do armády.“

Dodal, že je hrdým Romem a jeho přáním bylo posouvat romskou komunitu kupředu. „Být vzorem a ukázat, že člověk může překonat hodně překážek. Celý život pracuji i s neromy, proto vím, že hodně problémů vzniká ze strachu a neznalosti,“ řekl.

Pracovat by chtěl hlavně s dětmi a mládeží. „Chtěl bych mezi děti, co teď tráví svůj čas v ulicích Jihlavy, vrátit respekt k romské kultuře a úctu ke starším a umožnit jim, aby i ony mohly mít lepší život,“ dodává Patkaň.

Asistenti budou pracovat ve dvojicích na ranní a odpolední směnu. Zpočátku budou chodit s příslušníky městské policie, později už budou samostatní.

„K dispozici budou mít vysílačku a budou spojení s naším dispečinkem. Budou mít i své vlastní uniformy v provedení, aby nebyli zaměnitelní s příslušníky městské policie. Jejich uniforma bude černá, na zádech i na kalhotách budou mít nápis - asistent prevence kriminality,“ popsal ředitel Městské policie Jihlava Jan Frenc s tím, že čtveřice asistentů nyní absolvuje nutná školení. Přímo v terénu se objeví od příštího týdne.