Masopustní veselice v Pelhřimově.

Masopustní veselice v Pelhřimově. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

V Jihlavě na náměstí skončila tradice masopustů, nenašel se pořadatel

  • 1
Po šesti letech byla přerušena tradice úterního masopustního průvodu na jihlavském Masarykově náměstí, do níž se zapojovali herci Horáckého divadla. Zatímco ještě loni dal magistrát na tuto akci 200 tisíc korun, letos se už veselí v maskách vůbec nekonalo. Nenašel se nikdo, kdo by akci uspořádal.

„My to v minulosti organizovali s Horáckým divadlem a se spolky. Oni řekli, že už v tom nevidí svoje poslání, takže jsme to na letošní rok neplánovali. Neměli jsme pořadatele,“ uvedl Tomáš Koukal, šéf odboru kultury na jihlavské radnici.

Podle ředitele Horáckého divadla Ondreje Remiáše byli herci připravení se do masopustního průvodu zapojit.

„Věděli jsme ale dopředu, že s tím bude nějaký problém. Pokud vím, tak byl s organizací. My jsme vždy byli k tomu přizvaní. A tento rok se to neorganizovalo,“ sdělil Remiáš.

A pokud se masopustní veselí bude připravovat na náměstí v Jihlavě po pauze příští rok, bude divadlo připraveno se opět zapojit. „Velmi rádi. Ale musí být někdo, kdo to zorganizuje,“ dodal ředitel.

V roce 2013 stál u zrodu tradice průvodů na jihlavském náměstí Vít Obrdlík, který je spojen s prodejnou Farmářka vedle radnice.

„V říjnu 2017 odeslal tehdejší náměstkyni primátora Janě Mayerové oznámení, že již nebude akci pořádat v režimu dotační podpory,“ uvedla mluvčí radnice Aneta Hrdličková.

Podle Obrdlíka sehrál roli i postoj vedení divadla.

„Po šesti letech, kdy jsme vytvořili zajímavou historii, tak ze strany divadla došlo k rozhodnutí, že nebude hlavním organizátorem akce, což byl můj záměr. Nicméně v dramaturgické části bylo ochotné spolupracovat,“ uvedl Obrdlík.

Pak už se nenašel nikdo další, kdo by se pořádání chopil a vše zaštítil. „Do posledního ročníku jsem to byl já,“ dodal.

Obrdlík, Koukal i Remiáš se shodli, že příští rok se může tradice obnovit. Pokud se najde pořadatel, bude město dle Koukala ochotné mu přispět.

Letošní masopustní průvod v Telči na Jihlavsku:

,