V jihlavském archivu je uloženo několik cenných dokumentů s podpisem panovnice....

V jihlavském archivu je uloženo několik cenných dokumentů s podpisem panovnice. Jsou tu i vzácné pečetě. Ukazuje je archivář Vlastimil Svěrák. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Při první cestě přes Jihlavu Marie Terezie vkročit do města nesměla

  • 1
Před týdnem tomu bylo přesně 300 let, co se narodila Marie Terezie. Během svého života byla slavná císařovna dvakrát v Jihlavě a v obou případech jako malá dívenka. Jednou přitom zůstala se svou sestrou Marií Annou jen na hranicích města - kvůli epidemii neštovic. Zmiňují se o tom záznamy v archivech.

Šestiletou Marii Terezii i její sestru Marii Annu měli s sebou jejich otec císař Karel VI. při korunovační cestě z Vídně do Prahy. V Jihlavě byla na dvanáctidenní pouti jedna ze zastávek. A objevila se tu nepříjemnost.

„Protože v Jihlavě byly rozšířené neštovice, zůstaly obě princezny ještě jednu noc v Brtnici (předchozí zastávka - pozn. redakce). Druhý den projely kolem města, před Špitálskou branou zastavily, aby je mohli pozdravit členové jihlavského magistrátu. Poté odjely do Štoků, kde vyčkaly příjezdu svých rodičů,“ popsal dění ve dnech 24. a 25. června 1723 současný jihlavský archivář Vlastimil Svěrák. V minulosti o tom i napsal ve Vlastivědném sborníku Vysočiny.

Při svém bádání o návštěvách panovníků v Jihlavě zjistil i to, že ani zpáteční cesta císařské rodiny přes Vysočinu nebyla bez problémů. Tehdy bylo 3. listopadu. „Do Jihlavy rodina přijela za bouřlivého počasí,“ uvedl Svěrák. Císař Karel VI. jel na koni, císařovnu neslo šest nosičů v nosítkách.

Z Jihlavy pocházel její dvorní malíř, platila mu 600 zlatých ročně

Marie Terezie ale neměla vzpomínku na Jihlavu jen z těchto náročných cest. Z města pocházel i jeden z jejích dvorních malířů Johann Nepomuk Steiner. Jeho roční plat na císařském dvoře byl velmi solidní, dosahoval 600 zlatých ročně.

Výstavy o Marii Terezii

Nejvíce exponátů je v současnosti k vidění v Rakousku. Výstavy v Praze a Jihlavě se teprve připravují.

Zámek Schönbrunn: V muzeu kočárů se návštěvníci dozvědí o tom, jak Marii Terezii bavilo jezdit na koni. Nechybí ani luxusní kočáry či vůz pro karusel - souboj navazující na tradici středověkých rytířských turnajů.

Hofmobiliendepot Vídeň: Pokud se vydáte do muzea nábytku, seznámíte se s početnou rodinou Marie Terezie.

Zámek Hof: Na rakouském venkově není větší zámecký areál než tento. Téma zdejší expozice je „Spojenci a nepřátelé“.

Zámek Niederweiden: Památka kousek od Bratislavy představuje éru válek i reforem.

Klášter Klosterneuburg: V nedalekém klášteře poblíž Vídně je výstava s názvem Církev, klášter, císařovna. Klášter ji umístil do klenotnice a císařských komnat.

Třeboň: V Domě Netolického je výstava Císařovna Marie Terezie a to, co z jejího panování zůstalo. Potrvá do 11. června.

Kladruby nad Labem: Národní hřebčín věnuje Marii Terezii muzejní noc. Na 27. května zde chystají kostýmované prohlídky.

„Prestižní místo získal na doporučení buď kancléře Kounice, nebo telčské hraběnky Josefy Lichtensteinové, případně hraběte Jana Václava Šporka,“ naznačil před lety v článku pro Jihlavský archivní občasník Ivan Žlůva.

Steiner namaloval například portréty Marie Terezie, jejího manžela Františka Štěpána Lotrinského či jejího syna Josefa II.

Vytvářel ale i fresky či velké oltářní obrazy. Jeden z nich je k vidění i přímo v Jihlavě - Martyrium svatého Jakuba. Nachází se ve svatojakubském kostele.

Steinera se ve Vídni dotkla úsporná opatření po nástupu Josefa II. na trůn. „Byl bez nároku na penzi propuštěn z dvorských služeb,“ dodal Žlůva. Zřejmě roztrpčený malíř pak opustil Vídeň a závěrečných sedm let života strávil v Jihlavě.

Pár let před smrtí rukopis císařovně ztěžkl, ukazuje archivář

Marie Terezie vydala za svého života mnoho rozhodnutí a některé z listin jsou dodnes uložené v jihlavském archivu. Například se jedná o potvrzení artikulů sladovnického cechu nebo povolení uspořádat trhy na vlnu.

„Na listině z roku 1773 je už vidět, jak rukopis Marii Terezii ztěžkl. Bylo to sedm let před její smrtí,“ podotkl Vlastimil Svěrák.

V letošním roce se koná několik výstav o Marii Terezii. Ta největší je k vidění až do 29. listopadu na dvou místech ve Vídni a na zámcích Hof a Niederweiden.

Návštěvníci se tam dozvědí třeba o tom, že Marie Terezie v českých zemích zavedla mimo jiné i domovní čísla nebo institut sčítání lidu. Za její vlády měla rakouská monarchie poprvé i papírové bankovky.

Výstavu chystá také jihlavské muzeum. „Bude přístupná od 7. září do 19. listopadu. Máme v úmyslu předvést návštěvníkům například dobové předměty z výbavy jihlavských měšťanských rodin, archeologické nálezy dokumentující tehdejší pohřbívání či nově zrestaurovaný barokní sekretář. Státní okresní archiv přispěje nejzajímavějšími dokumenty ze svých fondů, ukázkami listin a iluminovaných kronik,“ uvedl historik Muzea Vysočiny Radim Gonda. V expozici nebude podle něj chybět ani autoportrét dvorního malíře Marie Terezie Steinera.

Velkou expozici o slavné panovnici připravuje také Pražský hrad. Otevřena má být v někdejším Rožmberském paláci od 18. října.