Radní, zastupitelé i členové komise životního prostředí probírali různé...

Radní, zastupitelé i členové komise životního prostředí probírali různé lokality a posuzovali jejich vhodnost. Nakonec vybrali lokalitu za takzvaným Bílým domem. | foto: Městys Okříšky

Malý městys dostal darem obří strom. Rok přemítali, kam sekvoj zasadit

  • 3
Je to zvláštní dar, který v Okříškách na Třebíčsku nejprve vyvolal rozsáhlou diskusi. Ivo Machačka z Pardubic věnoval rodnému městysu jedenáctiletý strom sekvojovce obrovského. Prostě proto, že je vášnivým pěstitelem této zvláštní dřeviny a protože má Okříšky moc rád. Sekvoj se ale dorůstá obřích rozměrů.

"Určitě znáte fotografie několik tisíc let starých sekvojí, v jejichž kmenech jsou tunely, kterými vedou silnice. A tak se u nás diskutovalo, jestli dar přijmout a hlavně kam sekvoj zasadit," poznamenal okříšský starosta Zdeněk Ryšavý.

Radní, zastupitelé i členové komise životního prostředí probírali různé lokality a posuzovali jejich vhodnost. Nakonec vybrali lokalitu za takzvaným Bílým domem. Nachází se v centru městyse a sídlí v něm místní zemědělské družstvo, pošta a restaurace.

"Trvalo zhruba rok, než jsme vybrali místo v parku za Bílým domem. Pro vlastní sázení jsme po domluvě s panem Machačkou zvolili státní svátek 28. října symbolicky jako připomenutí podpory Woodrowa Wilsona, prezidenta USA, Tomáši Garrigue Masarykovi při jeho úsilí o vznik Československa," doplnil Ryšavý.

Rodiče Iva Machačky pocházeli ze Znojemska, odkud se po Mnichovské dohodě museli vystěhovat. Našli azyl v Okříškách, kde bydleli v dnešních Nových Petrovicích v domě v Tovární ulici.

Narodili se jim zde dva chlapci, mladší Ivo v roce 1944. Po válce se Machačkovi opět odstěhovali, ale chlapci tam dlouhá léta jezdili na prázdniny ke své tetě, paní učitelce Ludmile Šumpichové.

"Pan Machačka na tyto roky rád vzpomíná. A právě tehdy si vytvořil vztah k Okříškám, který jak vidno trvá dodnes," vysvětlil Zdeněk Ryšavý.

Strom má tři metry. Zatím

Okříšský jedenáctiletý strom je tři metry vysoký. Sekvoj má velmi malá semínka, z nichž se uchytí jen málokterá. Proto Ivo Machačka koupil sazenici v zámoří, dále ji pěstoval na své zahrádce.

V tuzemských podmínkách se nemusejí místní bát, že ze sekvojovce rychle vyroste obr. V tuzemsku jde spíš o výjimečnou pomalu rostoucí záležitost.

Stejné stromy mají taky v Kravsku na Znojemsku. Jeden je v zámeckém parku, jeho stáří je asi dvě století a měří okolo třiceti metrů, přičemž mu vrchol sebral blesk před třiceti lety. Další dva jsou u školy 50 let a měří okolo 15 metrů.

"Rostou pomalu a my jsme na ně pyšní. Když k nám přijedou lidé odjinud, sekvoje ukazujeme, protože víme, že v širším okolí jiné nerostou," řekl tamní starosta Pavel Hlávka.