Na Vysočině už se upravují trasy pro běžkaře, vznikají i ovály ve městech

  • 0
Běžkaři se dočkali, sezona začíná. Jako první na Vysočině zahájili úpravu stop dobrovolníci ze spolku Lyžařské Jihlavsko v okolí krajského města. Vzápětí se přidali nadšenci i v okolí Žďáru nad Sázavou. A okruhy pro běžkaře vznikají i přímo v některých městech.

Už ve středu poprvé vyjela malá rolba na příměstském okruhu Nový Hojkov u Jihlavy. Díky pokračujícímu sněžení pak mohli lyžaři poprvé upravit i další okruhy.

„Ve čtvrtek dopoledne jsme upravili základní okruh v lokalitě Nový Hojkov pro oba lyžařské styly,“ hlásil Jakub Novotný z Lyžařského Jihlavska. Celková délka upraveného okruhu je 4,5 kilometru.

Alespoň základní úpravu uválcováním provedli na pětikilometrovém okruhu Vysoká. „Zatím bez stopy pro klasický styl. Naopak pouze stopovačem na klasiku jsme jednostopou upravili propojení Vysoká - zastávka MHD Vysoká, rozcestí a také okruh Okrouhlík II,“ doplnil Novotný.

To Josef Holemář, který upravuje žďárské tratě pod hlavičkou příspěvkové organizace Sportis, zatím nechal největší stroj stát a do terénu ve čtvrtek vyjel s pásovou čtyřkolkou a zapojeným válcem.

„Na úpravu velkou rolbou ještě nejsou vhodné podmínky. Během čtvrtka jsem uválcoval základní okruh na loukách u Pilské nádrže a na Řádkově louce. Trať pro volnou techniku je široká zhruba šest metrů, stopu zatím vytvořit nemůžeme,“ vysvětloval.

Od středy u Žďáru nad Sázavou napadlo až dvacet centimetrů sněhu, podklad však nebyl dostatečně zmrzlý. „Zvláště na oranici budeme muset ještě počkat na další sníh. Vyjíždět někam dál zatím nemá smysl,“ doplnil Holemář.

Od pátečního dopoledne je připravena také trať v rekreačním areálu Pilák. Vede po levém břehu vodní nádrže.

Novoměstsko zatím vyčkává, Jihlava váhala kvůli covidu

Naopak s úpravou stop stále vyčkávají na Novoměstsku. „Ze sněhu ještě leze tráva, krtince,“ řekl ČTK Miloš Brabec, starosta Tří Studní a předseda Mikroregionu Novoměstsko.

Podle něj napadlo ve Třech Studních pouze kolem 10 centimetrů. Budou se snažit připravit stopy na víkend, situaci komplikuje stav cest rozježděných při těžbě dřeva.

Sníh v okolí Nového Města na Moravě je spíše mokrý a zatím nedovolí úpravu ani příměstského okruhu. Kvůli epidemické situaci také zůstává zavřena Vysočina Arena. 

A zatím neotevře ani okruh v jihlavském Heulosu, kde se magistrát ve spolupráci s Lyžařským Jihlavskem snaží připravit 800 metrů dlouhou trať pro širokou veřejnost a také svah pro sáňkování.

Příprava trati byla v týdnu kvůli vládním protiepidemickým nařízením zastavena. „Podle platných vládních opatření nemůžeme areál až do 22. ledna oficiálně otevřít a provozovat,“ vysvětlil před několika dny náměstek primátorky Petr Ryška.

Po vyjasnění znění nařízení přípravy od pátku opět pokračují. „Je předpoklad, že nejpozději v druhé polovině příštího týdne bude úprava tohoto veřejného prostoru dokončena a zpřístupněna obyvatelům Jihlavy,“ nechal se v pátek slyšet Ryška.

Lyžařský okruh v Brodě by mohl vydržet až do jara

S opatřeními si naopak žádnou hlavu nedělali v Havlíčkově Brodě, kde je od čtvrtečního večera pro běžkaře připraven čtyřsetmetrový okruh kolem sportovního areálu Plovárenská.

„Je to otevřený a volně přístupný prostor, kterého se omezení netýkají,“ tvrdí místostarosta Zbyněk Stejskal.

Havlíčkobrodské technické služby okruh upravovaly už od vánočních svátků. Na ovál auty navozily tisíce tun sněhu seškrabaného při úpravě ledu na zimním stadionu.

„Normálně ho vyhazujeme do potoka, tak jsme ho tentokrát využili pro lyžaře. Protože se na stadionu nyní nebruslí, mohli jsme si dovolit led seškrabat na maximum,“ přiblížil Stejskal.

Trať je upravena pouze pro skateové lyžování. Je na ní zakázán vstup bez lyží, ale na sportoviště uvnitř okruhu se lidé dostanou. Zalyžovat si může přijít kdokoliv a téměř kdykoliv. Od 16 do 21 hodin je v provozu umělé osvětlení.

„Lyžovat se tu bude nejspíš až do jara, podařilo se nám udělat téměř půl metru vysokou ledovou krustu, na kterou napadl přírodní sníh,“ poznamenal Stejskal.

,