Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letiště, cyklostezky, i záchodky. Jihlava chce využít 68 milionů

  7:18
Jihlava loni hospodařila s přebytkem, část peněz získala i z vypořádání se Svazem vodovodů a kanalizací. Příští týden zastupitelé rozhodnou, co s penězi bude. V návrhu už jsou konkrétní investice, mezi nimiž nechybí nové chodníky, odhlučnění tělocvičen, či projekt na rozšíření silnice u City Parku.

U jihlavského City Parku by mohl být prodloužen odbočovací pruh vpravo do centra města. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

V příštím týdnu budou zastupitelé Jihlavy rozhodovat, kam nasměřují miliony, které zbyly jako přebytek rozpočtu z loňského roku. Jedním z nejvyšších návrhů je výkup pozemků na letišti v Henčově pro stavbu zpevněné přistávací dráhy.

Statisícové a milionové sumy však vedle úprav zastávek, budování nových cyklostezek a úpravy chodníků jdou třeba i na vybudování veřejných toalet.

Celkově Jihlava v posledních letech hospodaří každoročně s více než 800 milionovým rozpočtem. Letos by na investice v krajském městě mělo z radniční kasy jít celkově zhruba na tři sta milionů korun.

"Dvaatřicet procent příjmů rozpočtu města jsme schopni věnovat na jeho rozvoj. To je velmi pozitivní číslo," uvedl primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.

Ten společně s radními v úterý předloží zastupitelstvu ke schválení návrh investic dohromady za 68 milionů korun. Což je podle primátora v podstatě přebytek peněz z loňského rozpočtu. Zastupitelé by o investicích měli hlasovat společně v jednom balíku.

A o jaké položky tedy jde? Projekty jsme rozčlenili do několika bodů.

1. Rozšíření Hradební a Brněnské ulice u City Parku

Dopravní inženýři změřili, že od křižovatky u City Parku až k psychiatrické léčebně se na vozovku Hradební ulice vejdou místo současných dvou tři jízdní pruhy. "Proto bychom chtěli, aby šly směrem do centra města dva jízdní pruhy," řekl primátor Vymazal s tím, že krajní by sloužil pro MHD, taxislužbu nebo sanitky a hasiče.

"K tomu potřebujeme na křižovatce u City Parku prodloužit odbočovací pruh vpravo do centra města, aby byl delší," dodal. K rozšíření silnice v Brněnské ulici by došlo také na křižovatce s Kosovskou ulicí pod psychiatrickou léčebnou.

Z Brněnské by vznikl ve směru do centra odbočovací pruh vlevo na Kosovskou. Na zpracování projektové dokumentace musí zastupitelstvo schválit 350 tisíc korun.

2. Nová silnice u Teska? Město vykoupí pozemek

Dalšího půl milionu z rozpočtu by mělo jít na výkup pozemků od společnosti Tesco. Pozemek v sousedství jihlavského hypermarketu by totiž měl v budoucnu sloužit jako silniční spojka ze světelné křižovatky na Kosovskou ulici. Silnice by tak navazovala na Okružní ulici.

"Pozemek potřebujeme, abychom mohli pokračovat ve vnitřním okruhu města," nastínil primátor Vymazal. Na výstavbě silnice by se město mělo podílet společně s developerem, který v lokalitě za Teskem má zájem stavět novou čtvrť.

"Pokud bude vůle v zastupitelstvu k uvolnění peněz na stavbu silnice, bylo by to možné teoreticky už v příštím roce," dodal Vymazal.

3. Křižovatky bez bariér pro hůře se pohybující chodce

Technici nyní upravují světelné křižovatky tak, aby semafory dávaly přednost projíždějícím vozům MHD. A když se už u křižovatek musí kopat do země, chce je město i upravit na bezbariérové. To by podle odhadu mělo vyjít na čtyři miliony korun. "Týká se to více než deseti křižovatek ve městě," uvedl primátor. Cenu by však mohlo snížit výběrové řízení na zhotovitele.

4. Desítky nových parkovacích míst v centru

Problémy s parkováním jsou ve všech částech krajského města. Ulehčit řidičům by mohlo nové parkoviště za Domem kultury a odborů (DKO). Tam by za sedm milionů korun mohlo vzniknout na doposud travnaté ploše parkoviště pro 64 aut. V těsném sousedství na třídě Legionářů se uvažovalo o stavbě parkovacího domu za 180 milionů korun.

"Měl přinést 150 nových míst," porovnal náklady vedoucí odboru dopravy Ján Tinka. "Jedno by v parkovacím domě vyšlo na 588 tisíc. To je nadstandardní cena," upozornil už dříve opoziční zastupitel za TOP 09 Martin Fiala. Záměr se tak odložil na neurčito. Pokud zastupitelé odhlasují balík peněz na stavbu parkoviště za DKO, mohlo by podle Tinky na podzim být hotové. Zda bude zpoplatněno, zatím není jisté.

5. Nové veřejné WC se městu značně prodraží

Zastupitelé už v prosinci schválili 2,4 milionu korun na vybudování veřejných toalet v Kosmákově ulici u hospůdky U Havlů. "Zadrhlo se nám to nejprve na majetkoprávních vztazích a nyní na kanalizaci," poznamenal primátor. Zastupitelé tak musí v úterý rozhodnout o uvolnění dalšího 1,1 milionu právě na zkapacitnění kanalizace v Havířské ulici, do které budou veřejné toalety napojeny. Peníze by měly jít i na zavedení vodovodu do nových veřejných toalet.

"Z projektové dokumentace vyplynulo, že je tam potřeba navýšení peněz na další práce," dodal Vymazal s tím, že když vše dobře půjde, mohly by se veřejné toalety vybudovat ve druhé polovině roku.

6. Výkup pozemků na letišti Henčov za 10 milionů korun

Jihlava má společně s hejtmanstvím v úmyslu investovat do rozvoje letiště. Měla by na něm vzniknout zpevněná přistávací dráha. O investici za 60 milionů by se mělo město a kraj podělit rovným dílem (více o projektu zde). Zastupitelé kraje už schválili svých 30 milionů, teď je řada na radnici. V úterý budou zastupitelé hlasovat o vyčlenění 10 milionů korun na výkup pozemků od státního pozemkového fondu.

"Nyní se pracuje na projektové dokumentaci, která by měla být dokončená během léta. Nejoptimističtější předpoklad je, že by se začalo stavět v závěru roku, reálnější je ale jaro roku příštího," přiblížil Vymazal.

7. Plánování a stavba nových stezek pro cyklisty

V plánu je nová cyklostezku z centra na Pávov. "Požadují ji Bosch i Automotive Lighting, velký potenciál má ale i autocamping v Pávově," vysvětlil primátor Vymazal. Zastupitelé tak budou posuzovat uvolnění peněz na prověřovací studii trasy dlouhé 2,8 kilometru.

Suma 262 tisíc by měla jít i na studii cyklotrasy, která povede podél řeky Jihlavy areálem Plastikovu a Helenínskou ulicí. Úsek dlouhý 900 metrů bude součástí mezinárodní cyklotrasy z Jihlavy přes Třebíč do rakouského Raabsu. Dosud zde musí cyklisté jet po frekventované Polenské ulici.

"Po dokončení tohoto úseku bude Jihlava průjezdná na kole po celé délce toku řeky," vyzdvihl primátor, který je sám vášnivý cyklista. Na této trase budou zastupitelé schvalovat i pětimilionovou sumu na stavbu nové tři metry široké lávky v Helenínské ulici. Lávka novou část trasy napojí na stávající u čistírny odpadních vod. Vznikají také úvahy na novou cyklostezku z Jihlavy proti proudu řeky – ta by s krajským městem propojila Plandry, Vyskytnou a Rantířov.

8. Chodník mezi Helenínem a Jihlavou bude dražší

Už v prosinci zastupitelé schválili přes 1,5 milionu korun na vybudování chodníku a cyklostezky mezi Helenínem a Jihlavou. Dosud si chodci zkracují cestu po krajnici frekventované výpadovky. Jenže to vypadá, že se projekt prodraží o další 2,5 milionu. Celkově se tedy cena vyšplhá přes čtyři miliony. "To nás zaskočilo," přiznává primátor. Důvodem zvýšení ceny je nutnost přeložení kabelů. Konečnou sumu by však mohlo snížit výběrové řízení na dodavatele. "U takovýchto staveb se dostáváme na polovinu projektované ceny," dodal Vymazal.

9. Příliš hlučné tělocvičny u základní škol

Jihlavská radnice bude muset investovat do tělocvičen u základních škol na Březinkách. Hygienici v ZŠ Otokara Březiny a v ZŠ Demlově naměřili příliš velký hluk v tělocvičnách, který překračuje normy. Na protihluková opatření, při kterých by se současně vyměnilo i osvětlení, elektroinstalace a obložení stěn, by zastupitelé měli uvolnit 7,5 milionu korun.

10. Zábradlí s vyhlídkou na Plovárnu

Jednou z nejnižších položek v návrhu je 150 tisíc korun na vybudování zábradlí ve svahu nad starou plovárnou. Po odstranění náletových dřevin zde byla zpřístupněna bývalá vyhlídka na přehradu. A radnice chce vyhlídku obnovit. K tomu je však zábradlí potřeba.

11. Obnova a modernizace dětských hřišť

Sportovní základní škole Seifertova chybí sportovní infrastruktura. To by se mělo změnit. "Máme připravené územní rozhodnutí, teď se dokončuje projektová dokumentace nutná pro vydání stavebního povolení," uvedl Jaroslav Vymazal s tím, že na desetimilionovou investici by bylo možné požádat až o 85procentní dotace z EU.

Díky rekonstrukci by v budoucnu za školou mělo vzniknout víceúčelové hřiště se sektory pro atletiku a také lezeckou stěnou. Radnice má v plánu i rekonstrukci hřiště v Heleníně. Na vypracování projektu budou zastupitelé schvalovat 350 tisíc.

"V Heleníně by chtěli současné hřiště zkulturnit a vybudovat z něj víceúčelové zařízení," dodal Vymazal. Stavět by se podle něj mohlo v příštím roce.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...