Lovětínský ledopád. Zatím má na výšku zhruba tři metry. Místní věří, že se tuto zimu ještě rozroste, nejlépe alespoň na dvojnásobek. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

U Lovětína na Jihlavsku vytváří mráz každoročně ledové království

  • 0
V zimě to bývá oblíbený cíl vycházek turistů nebo výletů běžkařů. U Lovětína na Jihlavsku, se za mrazivého počasí nachází doslova ledové království. Místní lidé tam každoročně nechají vodu tryskat na stromy v háječku. Jak voda umrzá, vzniká tam obrovský ledový stalagmit.

Zimní atrakce je na okraji obce spadající správně pod Batelov už mnoho let. Nikdo dnes už přesně neví, jak, proč a kdy tato tradice vznikla. Každým rokem se k ní ale sjíždějí turisté ze širokého okolí.

„V háječku na okraji Lovětína je studánka, odkud vytéká voda. V minulosti zásobovala vodou salaš s dobytkem, která tu stávala, a obyvatele obce, dokud v něm nebyl vodovod,“ pátrá v dávné minulosti batelovský starosta Jiří Doležal.

„Teď už není voda nikam odváděna. Celoročně vytéká z asi metrové trubky. Správce na ní vždy v zimě našroubuje trysku, z které pak voda stříká na okolní stromy,“ popisuje atrakci místní obyvatel Jaroslav Fous, který správci pomáhá.

Voda se z trysky rozstřikuje po stromech a jak mrzne, tvoří se nádherný ledový palác. „Občas do toho někdo přidá nějakou větev a nasměruje tím tvorbu ledu jiným směrem. Je to taková lidová tvořivost,“ říká Fous.

Místní doufají, že Lovětínský ledopád, jak se ledové království nazývá, má letos ještě to nejlepší před sebou. Momentálně může mít na výšku až tři metry. Obyvatelé i turisté však vzpomínají na zimu před dvěma lety, kdy byl dvakrát vyšší a také daleko objemnější.

Kdo by se chtěl do Lovětína za magickým útvarem vypravit,  musí v zimě a nejlépe v tuhých mrazech. V jiných obdobích roku není po útvaru ani památky. V háječku lidé najdou studánku s ocelovou trubkou, z níž vytéká pitná voda.