Ledeč nad Sázavou. Perla Posázaví, jak se jí říká.

Ledeč nad Sázavou. Perla Posázaví, jak se jí říká. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Ledeč neutáhne městskou policii, na problémových místech chce kamery

  • 1
Nejen velká města jako Jihlava, Třebíč nebo Havlíčkův Brod, ale už i ta menší touží vlastnit a provozovat kamerový systém. Nainstalovat čtyři až pět takových zařízení a spustit monitory chce letos Ledeč nad Sázavou.

„Hlavním důvodem je zvýšení bezpečnosti občanů na trochu problémovějších místech,“ vysvětlil starosta Zdeněk Tůma. V Ledči se v poslední době objevilo několik případů výtržnictví, vandalství, městu se zcela nevyhýbají ani drogy.

„Vždy, když se něco ve městě přihodí a vyšetřuje se to, tak policie obchází podnikatele a živnostníky v okolí, zda nemají náhodou bezpečnostní kamery a neposkytli by záznam. I proto chceme mít vlastní systém, který by byl policii okamžitě k dispozici,“ prozradil starosta. Podle představ vedení města by Ledeč mohla letos pořídit čtyři až pět kamer. S policií se dohodne na jejich umístění.

Zatím není jasné, kde přesně by jednotlivé kamery měly být. Minimálně jedna z nich by však měla dohlížet na centrum města, na Husovo náměstí.

Z policejní služebny by měl být celý systém i obsluhován. V Ledči nad Sázavou však slouží jen jedenáct policistů, a tak se nepočítá s nepřetržitým on-line sledováním města 24 hodin denně.

To by se mělo dít jen namátkově, obraz by však měl být snímán bez přestání a záznam by měl být k dispozici při vyšetřování případné trestné činnosti. Povědomí o kamerách může být i jistou formou prevence.

Chvilku Ledeč nad Sázavou uvažovala dokonce o zřízení vlastní městské policie, která by měla nad kamerovým systémem dohled. Nakonec ale nápad i kvůli nákladnosti padl. „Na zřízení městské policie se vedení města nedokázalo shodnout,“ stroze odvětil Zdeněk Tůma.

Při rozhodování pomůže anketa

K rozhodování, kde by kamery mohly nakonec být, mohou přispět i sami obyvatelé města. Radnice vyhlásila anketu a do všech domácností rozeslala formulář s několika otázkami.

Lidé se mohou vyjádřit, jak jsou s bezpečnostní situací ve městě spokojeni, která místa vnímají jako riziková, i k tomu, zda vůbec souhlasí se zřízením kamerového systému. „Výsledky ankety poslouží jako důležitý podklad pro rozhodování, kterým směrem se máme ve zlepšování bezpečnosti ve městě dát,“ vysvětlil na webových stránkách města Zdeněk Tůma.

Vyplněné formuláře by měli obyvatelé odevzdat do schránky na budově městského úřadu, v infocentru či naskenované poslat na e-mailovou adresu podatelny úřadu do 17. ledna.

Město uvažuje, že požádá kraj o dotaci na zřízení kamerového systému. Podmínkou investice tato finanční podpora ale není. „Máme už v rozpočtu na kamery vyčleněno 800 tisíc korun,“ pravil Tůma.

Radnice se obává totiž toho, že dotace je určena pouze na zřízení systému s nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou službou, což nebude ledečský případ.

Zřízení kamerového systému musí definitivně potvrdit ještě ledečské zastupitelstvo. Stát by se tak mělo už v lednu. Během jarních měsíců by vedení města rádo nové zařízení pořídilo a nainstalovalo, aby systém v pololetí mohl začít naplno fungovat.