Místo pálky a míčku hokejku, na baseballovém stadionu v Třebíči se bruslí

  • 0
Zájemci o zimní radovánky v Třebíči mají novou možnost, kam vyrazit bruslit. Ve čtvrtek odpoledne mohli návštěvníci poprvé vyzkoušet umělou ledovou plochu ve sportovním areálu Na Hvězdě. Díky instalaci chlazení budou moci v baseballovém areálu bruslit třeba až do jara.

„S provozem ledové plochy počítáme až někdy do půlky března,“ hlásí Jan Urbánek, předseda oddílu Třebíč Nuclears, který umělou ledovou plochu provozuje.

„My se věnujeme letnímu sportu, baseballu. Přemýšleli jsme, co nabídnout lidem v zimě. A protože podle historických fotografií vím, že se tady bruslilo, tak jsme se inspirovali,“ vysvětluje Urbánek.

Už v lednu 2011 tak Nuclears na svém hřišti začali provozovat 400 metrů dlouhý bruslařský ovál. „Ale u něj jsme byli vyloženě závislí na přírodních podmínkách. Takže jsme se nakonec rozhodli, že v budoucnu uděláme ledové hřiště s chlazením. A to se nyní povedlo,“ pochvaluje si šéf klubu.

„Jsem za to rád a doufám, že nás lidé budou vnímat nejen jako baseballový klub, ale zároveň jako oddíl, který se snaží dělat něco pro lidi,“ dodal.

Ledová plocha Na Hvězdě

Velikost ledové plochy v areálu Na Hvězdě je 40 x 20 metrů a je k dispozici denně od 9.00 do 21.30 hodin.

Pevné bloky pro veřejnost budou od 15.00 do 16.30 a od 17.00 do 18.30, v ostatní časy bude možné si plochu pronajmout také soukromě.

Za vstupné dospělí zaplatí 50 Kč, děti do 120 cm bruslí zdarma, půjčení bruslí stojí 50 Kč, stejně tak jako broušení.

Nová umělá ledová plocha má rozměr 40 x 20 metrů. „Máme zde multifunkční hřiště. Pod umělým trávníkem, který bude v létě využíván pro míčové sporty, je zabudované chlazení. A teď, v zimním čase, jsou zde poskládané mantinely a namrazila se ledová plocha,“ popisuje Urbánek.

Ta by navíc měla odolat i případným mírným zimám. „Podle generálního dodavatele je vše dělané na podmínky, kdy teplota bude moct dosahovat až k deseti stupňům Celsia,“ upřesňuje Urbánek.

Zatímco ledový ovál udržovali organizátoři svépomocí upravenou „rolbou“, tentokrát pořídili skutečnou techniku. „Na tomhle plácku už se bude hrát i hokej, takže už to chce lepší rolbu. Z jednoho zimního stadionu se nám podařilo sehnat starší repasovanou rolbu Zamboni,“ pochlubil se Urbánek.

Kapacita ledové plochy je 150 lidí. V současnosti se však klub bude muset řídit protikoronavirovými opatřeními. „Shromažďování osob je možné maximálně v počtu padesáti lidí,“ vysvětluje Urbánek.

„Je to nepříjemné, ale myslím si, že se lidé těší, až si budou moct zabruslit. A když budeme mít otevřeno od rána do večera, tak se tady všichni prostřídají,“ je přesvědčen.

O zájemce o bruslení navíc v Třebíči neměli nouzi ani v minulosti. „Když se udělalo slušné zimní počasí, tak se stávalo, že už náš poměrně dlouhý ovál navštívilo přes víkend kolem čtyř set, pěti set lidí,“ zmínil Urbánek. „A nyní byl to mohlo být ještě lepší,“ je přesvědčen.