Lanový park otevřeli v jihlavské zoologické zahradě letos koncem dubna.

Lanový park otevřeli v jihlavské zoologické zahradě letos koncem dubna. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Lanový park v zoo lidi moc nelákal. O víkendu zakončí první sezonu

  • 0
Nabídku sportovního vyžití letos v jihlavské zoo rozšířil lanový park. Jeho návštěvnost však v první sezoně provozu nebyla taková, jakou si vedení zoologické zahrady slibovalo. O víkendu bude atrakce v letošním roce otevřená naposledy.

"Před otevřením jsme se obávali, že pořadatel nebude stíhat, opak je ale pravdou, zájem zatím není velký. Návštěvníci zoo a obyvatelé města si ještě asi nevšimli, že zde lanové centrum je," nechala se slyšet ředitelka zoo Eliška Kubíková.

Lanový park s názvem Pra-Lez je zároveň i naučnou stezkou ve větvích stromů. "V květnu jsem si opravdu myslel, že návštěvnost bude vyšší. To souvisí ale i s otevřením, jde o novou věc, která se musela dostat do povědomí. A hlavně se těžko odhaduje, kolik lidí skutečně přijde. Na konci sezony to nehodnotím nijak katastrofálně," vyjádřil se provozovatel lanového parku Martin Paclík.

Nejvíc lezli v korunách stromů školy

Jihlavská zoo je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na Vysočině. Do lanového parku se ovšem platí vstupné zvlášť a jeho maximální návštěva za den byla asi 115 lidí. Za celou sezonu pak přišlo na tři a půl tisíce návštěvníků.

"Velkou část návštěvníků tvořily školy, které v červnu jezdily na výlety. Také někteří rodiče s dětmi k nám chodí opakovaně, pro příští sezonu proto zvažujeme permanentku," dodal Paclík.

Než se provozovateli lanového parku investice vrátí, bude to při současné návštěvnosti trvat tři roky. "Náklady byly veliké a i nájem hraje svou roli, park proto v tuto chvíli není ziskový," vysvětlil provozovatel.

O víkendu mohou návštěvníci letos naposledy lanové centrum vyzkoušet. "Pro rodiny, které mají rodinný pas Kraje Vysočina, bude vstupné za polovinu," dodal Paclík.