Kulturní dům Ostrov v Havlíčkově Brodě.

Kulturní dům Ostrov v Havlíčkově Brodě. | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

Kulturní dům Ostrov v Brodě zřejmě získá majitel sousední herny

  • 1
V areálu Kulturního domu Ostrov už vlastní restauraci, hernu, bar i placené parkoviště. A brzy by se mohl pražský podnikatel Miroslav Jinek, původem od Havlíčkova Brodu, stát vlastníkem i velkého sálu kulturního domu. Právě on by měl polovinu Ostrova koupit.

"Ano, je to tak. Připravujeme kupní smlouvy, brzy je podepíšeme," potvrdil. Až do začátku příštího týdne se ale v prodeji sálu nic nestane. Jinek je v zahraničí, o dalších podmínkách bude s představiteli Ostrova jednat až po svém návratu.

Jinek vlastní po celé republice zhruba třicítku restauračních zařízení. Jak uvedl na schůzce s představiteli města, velký sál kulturního domu by chtěl zachovat i nadále pro kulturní a společenské účely. Své přesné záměry ale zatím nesdělil. "Popovídáme si o tom, až se vrátím ze zahraničí," slíbil.

Radnice: Stále platí, že chceme prodeji zabránit

Podle havlíčkobrodského místostarosty Ivana Kuželky ale představitele města zatím o svých plánech nepřesvědčil. "Stále platí, že prodeji chceme zabránit. I když pan Jinek slibuje zachování kultury, u soukromého majitele nikdy do budoucna jistotu nemáte," řekl.

"Je zajímavé, že právě městu nabízí předkupní práva při dalším nakládání s velkým sálem," podivil se Kuželka. Tento postup vyvolává ve vedení radnice obavy, aby pro zachování kultury nemuselo město sál za pár let kupovat za mnohem víc než 16 milionů. Za tuto sumu už většinoví vlastníci, dvě oděvní odborové organizace, městu odkup sálu nabídli a později nabídku stáhli.

Za jakou cenu celé křídlo s velkým sálem a veškerým zázemím koupí Miroslav Jinek, je zatím tajemstvím. Jinek cenu zveřejnit nechce, jednatel Ostrova Vladimír Stejskal po celý týden nezvedá mobilní telefon a ani v kanceláři se nezdržuje. Nemohl tak odpovědět na klíčovou otázku, proč zrovna Jinkovi velký sál prodává.

Pořadatelé akcí doufají, že se s podnikatelem domluví

Na to, že bude velký sál Ostrova vlastnit majitel herny, se s rozpaky dívají pořadatelé největších akcí, jež se každoročně na Ostrově konají. "Nezbývá nám, než to akceptovat," konstatoval Josef Kubát, ředitel společnosti Geonova, jež si velký sál a jeho okolí pronajímá na výstavu Zahrada.

"Ale věřím, že pokud velký sál skutečně zůstane sálem, dokážeme se domluvit. Od pana Jinka si každoročně pronajímáme parkoviště," dodal.

"Osobně to trochu jako překážku budoucnosti Podzimního knižního trhu vidím. Ale velice ráda bych se mýlila," prohlásila i Markéta Hejkalová, ředitelka knižního veletrhu. "V každém případě se s panem Jinkem chci nejprve sejít. Doufám, že budeme o budoucnosti trhu na roky 2013 a další jednat," doplnila.