Létu s gustem patřilo Masarykovo náměstí už o loňských prázdninách. Konaly se...

Létu s gustem patřilo Masarykovo náměstí už o loňských prázdninách. Konaly se zde koncerty, výtvarnice La Papula kreslila obří portrét, hrál se pétanque. A kdo chtěl, mohl využít i přímo na náměstí lehátka, a mohl se cítit jako na pláži. | foto: ČTK

Od lehátek po koncerty. Jihlava se opět po roce chystá na léto s gustem

  • 1
Lehátka, odpočívadla, pétanque, knihy, sport, workshopy, besedy, koncerty, … Nejenom to najdou lidé během léta na jihlavském Masarykově náměstí. Po loňské úspěšné premiéře se tam s prvním prázdninovým dnem vrátí letní kulturní program s názvem Léto s gustem. Tentokrát bude trvat celé dva prázdninové měsíce.

„Chceme na náměstí opět vytvořit prostor, kde se budeme maximálně snažit navodit pohodu a komfort pro všechny. Naším cílem je, aby se tam lidé potkávali v dobré pohodě a náladě a mohli společně trávit čas a odpočinout si. Připravujeme sportovní hry, zábavná odpoledne, promítání s maringotkou, cestovatelské debaty, koncerty, divadla, workshopy i výstavy,“ avizuje radní pro kulturu Silvie Čermáková.

Pořadatelem akce je město Jihlava, spolupořadatelem DKO a podílí se na ní také nová příspěvková organizace Brána Jihlavy.

„Pro mě je důležité, že na všem spolupracujeme s místními spolky, umělci, sportovci, cestovateli, podnikateli i dalšími institucemi, jako je knihovna, Dům Gustava Mahlera, Sokol, Diod, Horácké divadlo, či s provozovateli gastroslužeb. Snažíme se tak místní komunitu pospojovat a zároveň i podpořit,“ dodává Čermáková.

Minulý týden zastupitelé na projekt uvolnili z rozpočtu 1,3 milionu korun.

„Je to nízkonákladová akce, kterou jsem loni vymyslela jako reakci na umrtvení veřejného prostoru kvůli protiepidemickým opatřením. Tím, že jsme loni pořídili některé věci a nemusíme do nich už investovat, bude letošní program mnohem bohatší,“ připomíná.

Od pingpongu po besedu se zoologem

Každý z osmi týdnů bude mít jedno téma - cestovatelské, mahlerovské, tělocvičné, hudební, téma služeb, divadelní, literární a cestovatelsko-gastronomické. Část programu bude mít pevný termín. Například každou středu se budou promítat filmy, čtvrtky budou věnovány promenádním koncertům dechové hudby a páteční večery budou patřit koncertům místních kapel.

Návštěvníkům budou k dispozici také různé hry - ruské kuželky, pétanque, Kubb, dáma, šachy, badminton nebo Člověče, nezlob se. Oproti minulému roku se nabídka her rozšíří o pingpongové stoly. Připravena budou i švihadla, skákací gumy, kroužky na házení, piškvorky, dřevěné pexeso, domino, omalovánky nebo skákací panák.

Jihlavský kulturní dům DKO bude mít organizačně na starosti tři z osmi týdnů. Zahájí hned prvním, cestovatelským týdnem. Odstartuje ho beseda s emeritním ředitelem jihlavské zoologické zahrady, zoologem a cestovatelem Vladislavem Jirouškem.

„Po celý červenec budou mít lidé možnost na náměstí také vidět jeho fotografie z cest,“ láká ředitel DKO Petr Palovčík.

V literárním týdnu bude zase jeden den věnován slam poetry. Svou nabídku představí i Městská knihovna a na besedu přijede spisovatel, publicista a jihlavský rodák Aleš Palán, autor bestselleru Raději zešílet než zemřít.

Za srozumitelným a přístupným Mahlerem

Jeden z týdnů bude věnován i hudebnímu skladateli Gustavu Mahlerovi. „Rádi bychom představovali hudebního skladatele Gustava Mahlera jako jihlavskou osobnost, srozumitelnou a přístupnou pro všechny. Mahler v Jihlavě žil, má neobyčejný příběh a je to světová persona,“ připomíná Silvie Čermáková.

Připraveny jsou Mahlerovské podvečerní vycházky s průvodcem, sochařský, výtvarný či kaligrafický workshop.

Po celý srpen budou zase k vidění fotografie z cest Kataríny Ruschkové a Petra Píši, kteří budou i hosty besed posledního, gastronomicko- cestovatelského týdne.

Léto s gustem vyvrcholí akcí nazvanou Léto s degustem, která se uskuteční o víkendu 27. až 29. srpna. Ve více než třiceti stáncích budou v nabídce kulinářské speciality z celého světa.

„Zatímco vína bude převážně složena z výrobků českých producentů, gastronomická část nabídne pohled do velmi netradiční kuchyně. Vedle staročeských lokší, japonského sushi, domácí marmelády budou moci lidé ochutnat i hmyzí speciality,“ avizuje Petr Palovčík.

Program bude doplněn kuchařskou i barmanskou show. Lidé poznají techniku vyřezávání do ovoce a zeleniny - takzvaný carving - a nahlédnou například i do rybí a asijské kuchyně.

Velkým lákadlem budou také filmové projekce na velkém plátně letního kina v amfiteátru Heulos, kde nyní dělníci pracují na opravě další části hlediště, aby diváci měli větší komfort. Přesné podmínky projekcí magistrát ještě upřesní.