Jubilejní 15. ročník vyhlášené akce lze vidět přímo na Štědrý den, a to ve dvou časech 10:00 a 20:30 hodin. Na scéně u kostela vystoupí šedesát amatérských herců a muzikantů.

Jubilejní 15. ročník vyhlášené akce lze vidět přímo na Štědrý den, a to ve dvou časech 10:00 a 20:30 hodin. Na scéně u kostela vystoupí šedesát amatérských herců a muzikantů. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Do zoo, na pochod nebo na koncert. I tak se dají prožít vánoční svátky

  • 0
Otevře se zoo, v Telči uspořádají čtyři koncerty a ve Svratce přiblíží prezidentské Vánoce. Třeba i tak se dají prožít vánoční svátky. MF DNES nabízí výběr těch nejzajímavějších kulturních a dalších akcí, které se na Vysočině odehrají v týdnu od 22. do 30. prosince.

1 Za jedinou korunu do jihlavské zoologické zahrady

První drápkaté opičky začala jihlavská zoo chovat v roce 1991. Tato rodina...

Speciální snížené vstupné pro dětské návštěvníky bude mít na Štědrý den jihlavská zoologická zahrada. Cenu pro děti bude tvořit symbolická jedna koruna. Pokladna v zoo bude tento den otevřena od 9 do 14 hodin, nicméně pavilony budou chovatelé zavírat až v sedmnáct hodin.

A na co se mohou návštěvníci zimní zoo během Vánoc těšit? „Kromě vánočně vyzdobeného a nasvíceného areálu samozřejmě na zvířata. Odrostlá, ale stále hravá koťata tygrů, irbisů nebo rysů karpatských dovádějící na sněhu a ledu jsou v současnosti jedním z největších taháků,“ poznamenal mluvčí zoologické zahrady Martin Maláč.

V termínu od 27. do 28. prosince chystá zoo také speciální sváteční prohlídky pro rodiny s dětmi.

Jejich téma zní: Jak si pejsek s kočičkou dělali dort. Vstupenky je třeba si rezervovat přes e-shop zoo.

2 Vánoce selského lidu ve Skanzenu Michalův statek

Na Michalově statku čeká hosty vytopená a vánočně vyzdobená světnice. Kromě...

Jak vánoční svátky prožíval obyčejný selský lid v 17. až 19. století, můžete zjistit při návštěvě skanzenu Michalův statek v Pohledi na Havlíčkobrodsku. Od 22. do 23. prosince tam uvidíte nejenom ukázky tradiční výzdoby světnic a lidových obyčejů, ale i některé zimní práce. „Například mlácení obilí cepem nebo pečení chleba v černé kuchyni,“ říká správce statku Jindřich Holub.

V sobotu program obohatí vystoupení folklorního souboru Škubánek ze Světlé nad Sázavou, a to v 10:30, 11:30 a dále ve 13, 14 a 15 hodin. Skanzen bude otevřen po oba dny od deseti do 17 hodin.

3 Měřínský živý betlém předvede šest desítek herců

Živý betlém v Měříně je pro Žanetu Krátoškovou jedna z nejkrásnějších akcí...

Jubilejní 15. ročník vyhlášeného měřínského živého betlému lze vidět přímo na Štědrý den, a to v 10 a 20:30 hodin. Na scéně u kostela vystoupí šedesát amatérských herců a muzikantů všech věkových kategorií a také dvouměsíční miminko v hlavní roli Ježíška. Nebudou chybět ani živá zvířata. Kromě ovcí to budou také koně, ale i velbloudi a ovčácký pes.

Součástí programu bude letos také takzvaná Cesta plná vzpomínek, která povede od měřínského náměstí směrem ke kostelu. Po celé trase budou vystavené koláže z fotografií předchozích ročníků živého betlému.

4 Muzeum ukáže Vánoce z časů tatíčka Masaryka

Originálními výstavami je muzeum ve Svratce proslulé. Na snímku je jedna z...

Svými originálními výstavami je Městské muzeum ve Svratce na Žďársku proslulé. Tentokrát pro návštěvníky připravilo čtyřdenní akci s názvem Vánoce za tatíčka Masaryka. Otevřeno bude pouze od 26. do 30. prosince.

A na co se návštěvníci mohou těšit? Uvidí například vánoční stůl prvorepublikové měšťanské domácnosti. Budou mít příležitost podívat se, jak asi slavili tyto svátky prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Edvard Beneš. A překvapením má být upečené cukroví podle sto let starých dochovaných receptů.

5 Turisté vyrazí na Štěpánský pochod po Třebíčsku

Za zdravé plíce. Pochod Hradcem s holemi na nordic walking na podporu vzniku...

Kdo dává mezi svátky přednost pohybu, může vyrazit 26. prosince na Štěpánský pochod. Pořádá ho třebíčský Klub českých turistů. Sraz je v 8:30 hodin na Karlově náměstí u sousoší svatého Cyrila a Metoděje. Naplánované jsou trasy v délce 8, 12, 18 a 21 kilometrů.

Výšlap povede z Třebíče do Lubí, přes Ptáčov do Hostákova, kde bude připraveno posezení s občerstvením a účastníci obdrží pamětní listy. Kdo bude chtít dál pokračovat v putování, může si zvolit ze zbývajících tří tras.

6 Folkové prázdniny se v Telči odehrávají i v zimě

Katka García a Luboš Malina na Folkových prázdninách 2012 v Náměšti nad Oslavou

Období mezi svátky patří v Telči zimní variantě hudebního festivalu Prázdniny v Telči. Zámecká konírna bude koncertům otevřena od 27. do 30. prosince.

Program zahájí vystoupení skupiny Nezmaři. V dalších dnech se posluchači mohou těšit na Žalmana, Jarret i skupinu Epydemye.

Vrcholem vánočního festivalu bude poslední koncert v neděli 30. prosince. S bluegrassovou kapelou Malina Brothers vystoupí česká zpěvačka se španělskými kořeny Katka Garcia. „Aktuálně žije v Irsku a v České republice vystupuje pouze při zvláštních příležitostech,“ poznamenal mluvčí festivalu Vojtěch Kolář.