Studenti v Humpolci protestovali proti rušení gymnázií.

Studenti v Humpolci protestovali proti rušení gymnázií. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Krajští zastupitelé rozhodnou o slučování škol na Vysočině

  • 1
Budou se školy slučovat, nebo nebudou? O tom, jak moc se v příštích letech změní životy učitelů a studentů na Vysočině, rozhodne dnešní krajské zastupitelstvo. Připomínek k původnímu návrhu bylo obrovské množství ze strany škol, rodičů, obcí i samotných studentů.

Jeho iniciátoři se proto rozhodli požádat krajské zastupitelstvo o rozvolnění harmonogramu změn. Zda ke změnám ve školách dojde, ale později, nebo zda k nim ve většině případů nedojde vůbec, bude jasné právě po úterním zasedání.

"Pokud dostaneme pokyn k tomu, abychom vytvořili finální verzi návrhu, budeme se snažit, aby změny proběhly co nejlépe. Pokud zastupitelstvo změnu harmonogramu neschválí, nestane se nic," upozornila radní kraje pro oblast školství Marie Kružíková.

Slučovat se mohou školy ve Světlé nad Sázavou

I kdyby zastupitelstvo návrh neschválilo, může ke slučování dojít hlavně tam, kde o to školy a obce budou stát.

To je případ i dvou středních škol ve Světlé nad Sázavou. Akademie, kde je sloučena VOŠ, gymnázium, střední škola uměleckoprůmyslová a učiliště. Druhou je pobočka České zemědělské akademie v Humpolci sídlící v areálu světelského zámečku a v prostorách určených pro výuku oboru opravář zemědělských strojů.

"K návrhu kraje se naši učitelé vyjádřili v tom smyslu, že pokud má dojít ke slučování, souhlasí s tím, aby celá světelská pobočka přešla pod světelskou Akademii. Teď ale došlo k tomu, že část pobočky pod Akademii přejde a obor opravář zemědělských strojů zůstane ve Světlé, ale pod Humpolcem, což vlastně pobočku úplně "roztrhá". Biti na tom budou i učitelé, protože třeba češtinář by měl učit jen na 0,1 úvazku," nechal se slyšet zástupce ředitele Josef Horní.