Lídr uskupení Pro TOP Vysočinu Zdeněk Dvořák.

Lídr uskupení Pro TOP Vysočinu Zdeněk Dvořák. | foto: top09.cz

Koalice TOP 09 zvažuje přepočítání hlasů na Vysočině, neuspěla o jediný

  • 91
Jediný hlas od více než 407 tisíc oprávněných voličů rozhodl o tom, že se na Vysočině nedostala do krajského zastupitelstva koalice TOP 09, Klubu angažovaných nestraníků a Koruny České. Toto uskupení kandidující pod značkou Pro TOP Vysočinu proto zřejmě nechá výsledky voleb v kraji přepočítat.

Volební štáb Pro TOP Vysočinu zažíval během sčítání hlasů střídavě radost i zklamání. Chvilku byl nad potřebnými pěti procenty, chvilku pod nimi. Dlouhé desítky minut se čekalo na výsledky z posledních dvou volebních okrsků.

Po připočítání předposledního měla koalice 5,00 procenta. Poslední okrsek do štábu přinesl šok. Číslo spadlo na 4,99 procent.

Koalice Pro TOP Vysočinu získala celkem 7972 hlasů. Pětiprocentní hranice přitom činila přesně 7972,35 hlasů.

„Bohužel podle výsledků chyběl jenom jeden jediný hlas. Nikdy jsme si nemysleli, že se v takovéto situaci octneme,“ kroutil hlavou Zdeněk Dvořák, který stojí v čele uskupení.

„Známí mi teď posílají zprávy, že je 1875 neplatných hlasů, jestli tam není jeden pro nás. Teď je otázka, jestli je nějaká cesta, jak ten jeden hlas najít,“ naznačil Dvořák.

„Takže se v současné době radíme, zda rozporovat výsledek voleb a hlasy nenechat přepočítat. Přece jenom k nějaké lidské chybě dojít mohlo,“ poznamenal.

Na Vysočině vyhrálo ANO, radují se Piráti a smutní Běhounek i komunisté

David Marek, který se volbami zabývá na krajském úřadu, ČTK řekl, že nárok ohradit se proti výsledku voleb u soudu má každý volič. Lhůta je desetidenní ode dne zveřejnění výsledků voleb ve Sbírce zákonů.

TOP 09 bojuje o krajské zastupitelstvo neúspěšně už podruhé v řadě. V roce 2016 byla rovněž velice blízko, získala 4,96 procenta. Tenkrát kandidovala společně se zelenými.

Díky propadu uskupení Pro TOP Vysočinu se do zastupitelstva dostane jihlavská primátorka Karolína Koubová (kandidovala za STAN) a komunista Karel Dvořák. Právě jejich mandáty by při dosažení pěti procent Pro TOP Vysočinu získala.

,