Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Vysočině vyhrála ČSSD. Je vidět, že makám, šťouchl si hejtman do ANO

  19:47
Vítězem krajských voleb na Vysočině se stala ČSSD. Získala 19,37 procenta hlasů a obsadí 11 křesel v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO se 17,04 procenty a devíti mandáty. Na místě třetím skončili se ziskem 13,41 procent a sedmi mandáty lidovci.
V jihlavském sídle ČSSD se decentně slavilo. Strana vyhrála na Vysočině krajské...

V jihlavském sídle ČSSD se decentně slavilo. Strana vyhrála na Vysočině krajské volby. Do povolebního vyjednávání půjde s jasným požadavkem - aby její lídr Jiří Běhounek pokračoval na postu hejtmana. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Kraj Vysočina je jedním z pouze dvou v České republice, kde sociální demokraté obhájili své čtyři roky staré vítězství. Získali tu o dvě a čtvrt procenta více než nováček na krajské politické scéně - hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše.

Přesto žádné velké veselí v krajském volebním štábu ČSSD nepanovalo. „Své vítězství krajské vedení strany přijalo neutrálně. Spíš má rozpaky z toho, co se děje v ostatních krajích,“ hlásil z místa reportér iDNES.cz.

Úspěch sociální demokracie na Vysočině ale lídr kandidátky, současný hejtman Jiří Běhounek, ocenil. „Vyhrát volby potřetí za sebou, to je majstrštyk, který se po roce 1989 jen tak nepovedl,“ uvedl.

ČSSD bude na postu hejtmana trvat. Opravňuje je k tomu počet preferenčních hlasů právě pro Jiřího Běhounka. Dostal jich přes čtyři tisíce, s obrovským náskokem jasně nejvíc na Vysočině.

„Preferenční hlasy beru jako veliký závazek. Je vidět, že jen nekecám, ale makám,“ prohlásil s narážkou na volební hesla konkurenčního hnutí ANO.

Spokojenost zavládla ve štábech ANO i lidovců

Ve volebním štábu ANO v jihlavském Dělnickém domě panovala spokojenost. Hnutí hned napoprvé obsadí devět křesel.

Podrobné výsledky krajských voleb zde

„Ten výsledek je velice dobrý. Předpokládal jsem, že budeme druzí. Vysočina je bašta sociální demokracie. Ubrali jsme nějaká procenta ČSSD, ale nejvíc jsme zřejmě ubrali komunistům,“ uvedl lídr Josef Pavlík.

Lidovci skončili na třetím místě. A jako jedni z mála byli se svým výsledkem spokojeni. Díky zisku více než třinácti procent hlasů obhájili svých sedm mandátů a navíc se jejich lídr a náměstek jihlavského primátora Jaromír Kalina stal třetím nejúspěšnějším kandidátem co do zisku preferenčních hlasů.

„Vzhledem k tomu, že letos poprvé kandidovalo i hnutí ANO, bereme náš výsledek jako úspěch. Navíc z každého z pěti okresů budeme mít v krajském zastupitelstvu minimálně jednoho svého zástupce,“ těšilo ho.

Komunisté radost nemají, v ohrožení jsou jejich placené posty

Do krajského zastupitelstva se s šesti mandáty dostali komunisté. Oproti minulým volbám pět křesel ztratili a je tak možné, že budou muset opustit všechny tři posty placených předsedů výborů při zastupitelstvu.

„Výsledek je takový, jaký je. Určitě je to způsobeno tím, že na scénu vstoupil jeden nový velký subjekt, hnutí ANO. Počítali jsme s tím, že zahýbe kartami. Máme dost málo procent, ale chceme pracovat s tím, co je.“ prohlásil lídr kandidátky Milan Plodík.

„Radost z takového výsledku nemám. Mění se situace vnitropolitická i mezinárodní, i to ovlivnilo výsledky voleb,“ doplnil krajský předseda strany Pavel Kalabus.

Pět mandátů obhájila ODS. Volební štáb byl s takovým výsledkem spokojen. Fiaskem ale volby skončily pro jejich volebního lídra Zdeňka Geista. Díky preferenčním hlasům ho pět spolustraníků přeskočilo.

Jan Veleba otevíral kvalitní víno už dlouho před sečtením hlasů

„Výsledek pro nás znamená minimálně obhájení pozic, za což jsem rád,“ uvedl lídr Starostů pro Vysočinu a šéf radnice v Pacově Lukáš Vlček ke svým bezmála sedmi procentům a čtyřem mandátům. Ve skrytu duše však věřil v procent deset.

Podle Vlčka je to i tím, že na Vysočině šli proti sobě starostové ve dvou subjektech: Starostové pro Vysočinu a Starostové pro občany. Ti druzí se do zastupitelstva kraje nedostali.

„Jednali jsme s nimi, v otázce spolupráce jsme se ale bohužel nepotkali. Myslím si, že to je pro Vysočinu škoda. Jde o programově podobná uskupení,“ shrnul Vlček.

Velmi dobrá nálada panovala v penzionu v obci Rytířsko, oblíbeném to místě prezidenta Miloše Zemana. S otevřeným vínem Chateauneuf Du Pape, které dostal nedávno k narozeninám, zde ještě dlouho před dokončením sčítání hlasů slavil Jan Veleba, lídr Strany práv občanů, a jeho spolustraníci.

„Zemanovci“ v koalici s SPD Tomio Okamury se dostali do krajského zastupitelstva, získali tři mandáty. Veleba má za to, že k úspěchu pomohla i kontaktní kampaň. Přibližně 75 procent měst a obcí na Vysočině objel traktorem.

ČSSD chce post hejtmana. Další rezorty nejsou prioritou

Ve finále to znamená, že na Vysočině může vzniknout stejná vládní trojkoalice jako v poslanecké sněmovně. Sociální demokracie, ANO a KDU-ČSL dají dohromady pohodlnou většinu osmadvaceti hlasů. Zastupitelstvo na Vysočině má 45 členů. O tom už krátce po sečtení hlasů přemýšlel lídr ANO Josef Pavlík. „Vyjednávat se už možná začne dnes večer,“ pravil.

V sestavování možných koalic jsou ale další strany těsně po zveřejnění výsledků voleb opatrné. Sociální demokracie už oznámila, že bude trvat na postu hejtmana pro Jiřího Běhounka. „V dalších postech a rozdělení resortů nemáme preference. Uvidíme, co se podaří vyjednat. Začneme hned v pondělí,“ pravil předseda ČSSD na Vysočině Petr Krčál.

Za KDU-ČSL vyjednávání povede Jaromír Kalina, v týmu podle něho budou čtyři lidé. „Ale není kam spěchat. Počkáme si, kdo nás osloví,“ poznamenal. Rezervovaně se, hlavně kvůli předsedovi hnutí Andreji Babišovi, však dívá na ANO.

Spojení TOP 09 a Strany zelených skončilo debaklem

Debaklem skončily krajské volby na Vysočině pro koalici TOP 09 a zelených. Čtyři setiny procenta jí chyběly do pěti procent a do krajského zastupitelstva se vůbec nedostala. „Sebevraždu kvůli tomu páchat nebudeme, život jde dál,“ komentovali situaci představitelé koalice ve volebním štábu.

Podle lídra Libora Honzárka, havlíčkobrodského místostarosty, je výsledek hnutí ANO po republice „soumrakem parlamentní demokracie“.

„Litujeme teď toho, že jsme v posledních dnech před volbami neudělali ještě kontaktní kampaň mezi našimi přívrženci a lidmi, co by nám hlas dali. Tak málo stačilo a mohli jsme mít zastupitele,“ řekla Hana Konvalinková ze Strany zelených.

Jak dodala, strana bude vystupovat proti stavbě úložiště jaderného odpadu na Vysočině i proti těžbě uranu u Brzkova i mimo krajské zastupitelstvo.

  • Nejčtenější

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Hasiči nacvičovali ve studni záchranu lidí z hloubky, rovnou ji vyčistili

18. dubna 2024  17:26

Žďárští profesionální hasiči trénovali ve čtvrtek odpoledne záchranu lidí z hloubky. Aby prostředí...

Spása z divize? Asi jednorázový tah, hlásí Zbrojovka k „oživení“ veterána

18. dubna 2024  15:27

Už posun trenéra z divizního béčka bylo v podání vedení Zbrojovky Brno překvapením, když klub v...

Jihlava rozšíří parkovací zóny. Dojíždějící jsou nám ukradení, řekl radní

18. dubna 2024  15:07

Jihlava od května rozšíří kontroverzní nový systém parkování do dalších dvou oblastí v okolí ulic U...

Ženu v útulku pokousal pes, po srdeční zástavě a amputaci nohy bojuje o život

18. dubna 2024  13:48,  aktualizováno  14:13

Mnohačetná a velmi vážná poranění utrpěla žena, kterou v úterý napadl pes ve žďárském útulku v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...