Původně barokní zámek v Těchobuzi, který od roku 2015 sloužil jako Ústav sociální péče pro mentálně postižené, je na prodej. Nabídková cena lehce překročila 12 milionů korun. | foto: www.kr-vysocina.cz

Kraj Vysočina prodává zámek Těchobuz, sloužil jako ústav sociální péče

  • 0
Zámek v Těchobuzi na Pelhřimovsku, v němž naposledy sídlil ústav sociální péče, je na prodej. Kraj Vysočina, kterému patří, jej nabízí za dvanáct milionů korun.

„Pozemky o výměře asi 11,5 tisíce metrů čtverečních se zámkem, který je nemovitou kulturní památkou, a dále s provozními budovami jsou nyní k mání za minimální nabídkovou cenu 12,05 milionu korun,“ uvedl Petr Dvořák z krajského úřadu.

Zámek je dvoupodlažní. Má přístavbu, která pochází ze 70. let minulého století. Součástí jsou i garáže či sklad.

„V zámku byly částečně provedeny stavební úpravy a změny dispozic. Provozní jednopodlažní budova byla v roce 1983 přestavěna, v posledních letech byl objekt zateplen,“ dodal Dvořák. Jsou tam i nové rozvody vody a topení.

Na začátku listopadu se Kraji Vysočina po pěti letech marného hledání kupce podařilo prodat opuštěný areál bývalého plicního sanatoria na Buchtově kopci na Žďársku.

Zajímavá budoucnost čeká i zámeček v Kvaseticích u Havlíčkova Brodu, který doslova z ruiny zrekonstruoval jeho nový majitel Lubomír Dvořák. Plánuje v něm zřídit sídlo své firmy Dvořák - svahové sedačky.

„Chceme tady ubytovávat zahraniční partnery, udělat tu školicí středisko s restaurací, využívat areál pro marketing,“ popisuje Dvořák. Časem má přibýt servisní středisko sekaček a výstavní hala, upravit chce firma i park. Klid pro práci a inspirativní prostředí tu mají nalézt konstruktéři firmy.

,