Nový depozitář vznikl v Jihlavě - Heleníně, v budově, kterou zřizovatel muzea,...

Nový depozitář vznikl v Jihlavě - Heleníně, v budově, kterou zřizovatel muzea, kraj, koupil od ministerstva vnitra. V objektu s novou fasádou, kde kromě něj sídlí i střední škola stavební, zabírá dvě patra o ploše 1 800 metrů čtverečních. | foto: Jaroslav Šnajdr, MAFRA

V Jihlavě stojí dům plný pokladů. Depozitář zaplnilo 200 tisíc předmětů

  • 0
Jihlavské muzeum Vysočiny se poprvé za 120 let své existence může pyšnit vlastním depozitářem. Prostory, kde je zatím uloženo na dvě stě tisíc předmětů z jeho sbírek, jsou na jednom místě. Stěhování zabralo několik měsíců.

Nový depozitář vznikl v Jihlavě-Heleníně, v budově, kterou kraj jako zřizovatel muzea koupil od ministerstva vnitra. V objektu s novou fasádou, kde kromě něj sídlí i střední škola stavební, zabírá dvě patra o ploše 1 800 metrů čtverečních.

Sbírky muzea se sem od loňského podzimu stěhovaly z několika míst. Akce končí právě v těchto dnech.

"Naše sbírky byly roztroušené na několika místech v Jihlavě včetně budov muzea, byly ale také uloženy v pronajatých prostorách ve Vyskytné u Jihlavy nebo v Pelhřimově," prozradil ředitel jihlavského muzea Karel Malý.

Další fáze prací ale teď na pracovníky teprve čeká. Tisíce předmětů musí roztřídit a dát jim potřebný řád, což podle Malého potrvá i několik let. Kapacita prostor by měla pro potřeby muzea vystačit na příštích asi třicet let.

Do depozitáře se postupně přestěhovaly asi dvě třetiny z celkem 305 tisíc předmětů, které muzeum ve svých sbírkách vlastní. Kvůli bezpečnosti mnohamilionových hodnot uložených sbírek a omezení slunečního svitu mají patra záměrně co nejméně oken a dveří.

Nejvíce předmětů pochází z archeologických nálezů. Ty také, uložené ve stovkách krabic od banánů na kovových regálech, zaplňují největší skladovací prostor.

Sbírky hlídá bezpečnostní systém a pečuje o ně i vzduchotechnika, která reguluje automaticky teplotu a vlhkost podle vnějších klimatických podmínek.

"Snahou je udržovat vlhkost kolem 50 procent a stálou teplotu asi 18 stupňů," uvedl ředitel. Specifické podmínky i co se týká bezpečnosti mají navíc dvě trezorové místnosti, které střeží staré knihy a písemnosti. Vznikly v místech, kde byl původně sklad zbraní střeliva a byly na to už stavebně připraveny.

Ukrývají i kámen starší než planeta Země

A jaké nejcennější skvosty útroby depozitáře skrývají? O tom z bezpečnostních důvodů muzeum raději mlčí.

"To bychom velice neradi zveřejňovali. Jsou tam předměty staré od 4,5 miliardy let až po současnost," uvedl Malý.

Ten zmínil, že nejvzácnějším a také nejdražším exponátem, který muzeum vlastní, je největší nalezený stonařovský meteorit, vytvořený při vzniku sluneční soustavy.

"V muzeu máme vystavenou vzhledem k jeho astronomické hodnotě pouze repliku. Originál je ukryt v archivu, ale není to v tom helenínském," dodal ředitel muzea.

Kromě ucelení sbírek na jednom místě bude mít nový depozitář nejen pro muzeum ale hlavně pro jeho návštěvníky další přínos.

V uvolněných prostorách muzea, které donedávna sloužily právě jako sklady, totiž vznikají zbrusu nové výstavní expozice.

"Úplně nové a snad zajímavé historické expozice budou zahrnovat období od pravěku po středověk a pak také nejmladší úsek dějin od počátku 20. století do současnosti. Doplní současné výstavy předmětů od renesance po 19. století," upřesnil Malý.

Díky projektu za 13 milionů korun se ale obnovy dočkají i ostatní expozice. Po čtyřiceti letech se tak kompletní obnovy dočkají například přírodovědné expozice.

"Až akce skončí, budou obě dvě naše budovy od sklepa po půdu přístupné návštěvníkům. Expozice bude časově ucelená, teď jsou tam vytržené jednotlivosti. Návštěvník si potom udělá celkový obrázek o regionu. V září otvíráme," pozval ředitel Malý.