V pelhřimovské nemocnici chystají projekt nového dětského, gynekologicko-porodnického a neurologického pavilonu. Kraj počítá s investicí kolem okolo 400 milionů korun.

V pelhřimovské nemocnici chystají projekt nového dětského, gynekologicko-porodnického a neurologického pavilonu. Kraj počítá s investicí kolem okolo 400 milionů korun. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Kraj plánuje investovat o miliardu více než loni, nejvíce do školství

  • 0
Kraj Vysočina hodlá v roce 2019 věnovat přes 11,5 miliardy korun z rozpočtu na výdaje. Je to o jednu miliardu více než v roce předešlém. Prioritami v investicích budou podle vedení kraje opět silnice a doprava, zdravotnictví a také předcházení suchu a náprava stavu po kůrovcové kalamitě.

Dojít by mělo na tolik diskutované a očekávané projekty, jako je obchvat Velkého Beranova a Nového Veselí, na stavbu domova pro seniory v Jihlavě, opravy kaple na hradě Kámen nebo na pokračování výstavby Krajské knihovny v Havlíčkově Brodě.

Největší objem peněz, a to 5,67 miliardy korun, což je o patnáct procent více než loni, má jít do rozpočtu školství. Podstatná část financí má být věnována na platy učitelů.

Druhá největší částka bude investována do dopravy. „V roce 2019 dojde k zahájení stavby obchvatu Velkého Beranova, Nového Veselí, Jihlavy a dále bude modernizován tah mezi Hrotovicemi a Dukovany. Dojde i na úsek silnice II/602 u Olešné nebo na silnici II/406 Dvorce - Telč,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Martin Kukla s tím, že na největší dopravní projekty žádá Kraj Vysočina evropskou dotaci.

Zásadní stavební investice Kraje Vysočina v roce 2019

  • Pedagogicko psychologická poradna a Speciální pedagogické centrum – komunitní centrum Jihlava; rekonstrukce budovy
  • Krajská knihovna Vysočiny; nová budova krajské knihovny v Havlíčkově Brodě
  • Muzeum Vysočina Pelhřimov – hrad Kámen; výstavba vstupního objektu a rekonstrukce kaple
  • Nemocnice Jihlava; rekonstrukce stravovacího provozu, rekonstrukce energocentra, projektová příprava pavilonu rehabilitační, následné a geriatrické péče
  • Nemocnice Třebíč; přístavba a rekonstrukce operačních sálů
  • Nemocnice Nové Město na Moravě; rekonstrukce vstupního pavilonu, zateplení obvodových plášťů čtyř budov
  • Nemocnice Pelhřimov; rozšíření urgentního příjmu, stavební úpravy budovy č. p. 710
  • Domov pro seniory Ždírec – pracoviště Jihlava/areál Nemocnice Jihlava; výstavba nové budovy 
  • Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou; výstavba tělocvičny
  • Střední škola průmyslová a automobilní Jihlava; nová svářecí škola
  • Ústav sociální péče Věž; nové objekty bydlení pro klienty

Na vznik obchvatu už dvacet let čekají jako na smilování obyvatelé Velkého Beranova. Na jaře by se mělo konečně začít pracovat. Kraj již hledá dodavatele.

„Velmi nám to ulehčí život v obci. Jezdí zde velké množství aut ve směru na Žďár nad Sázavou, na dálnici D1 i na Velké Meziříčí. Když se pak ještě něco stane na dálnici a doprava je k nám svedená, pak je tu tak hustý provoz, že není možné přejít silnici. Je to tady nebezpečné i pro děti, které musí hlavní silnici přecházet, pokud se chtějí dostat do školy,“ poznamenal velkoberanovský starosta Milan Pulicar. Obchvat by měl být dokončen do dvou let.

„Obchvat Beranova bude měřit 4,3 kilometru a povede severně od obce. Je to asi největší veřejná zakázka, kterou teď připravujeme,“ podotkl náměstek hejtmana Vladimír Novotný s tím, že předpoklad nákladů u této stavby je 650 milionů korun bez daně.

Letos by se mělo začít pracovat i na pětikilometrovém obchvatu Nového Veselí na Žďársku. Mimochodem v Novém Veselí trávil své dovolené prezident Miloš Zeman a při své poslední oficiální návštěvě Kraje Vysočina se za vybudování obchvatu přimlouval.

Opravovat a rekonstruovat se budou také školní budovy. „Připravujeme rekonstrukci Domova mládeže, Hotelové školy a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí, stavební úpravy tělocvičny Gymnázia a Střední odborné školy Telč nebo rekonstrukci dílen v Křemešnické ulici v Pelhřimově,“ vypočítává náměstek Martin Kukla.

Krajská knihovna u řeky Sázavy

Pokračovat má i výstavba krajské knihovny v Havlíčkově Brodě. Novostavba za 143 milionů korun bez daně bude stát u řeky Sázavy, vedle kulturního domu Ostrov. Nová třípodlažní budova zabere 1 336 čtverečních metrů pozemků. Nejnižší podlaží bude sloužit jako depozitář.

V novostavbě bude mimo jiné i konferenční sál pro sto lidí a kavárna s vyhlídkou na řeku. Železobetonový skelet knihovny bude stát na pilotech zapuštěných do hloubky i více než jedenáct metrů. Stavební práce začaly loni v létě.

O vybudování nové krajské knihovny se mluví přinejmenším šestnáct let. V současné době tato instituce působí ve třech různých objektech, v nichž je pouze v nájmu. Hlavní sídlo má ve Staré radnici na Havlíčkově náměstí. Ta potřebám knihovny dlouhodobě nevyhovuje.

Kraj Vysočina bude v roce 2019 pokračovat rovněž v rekonstrukcí expozic hradu Roštejn. Dojde však i na další historickou stavbu.

„Zásadní výdaje očekáváme v případě oprav kaple u hradu Kámen,“ dodal náměstek hejtmana Kukla.

Krajský rozpočet myslí i na zdravotnictví. Například pro pelhřimovskou nemocnici se začne projektovat nový gynekologicko porodnický a neurologický pavilon. Pětipodlažní budova by měla být propojena s dalšími klíčovými odděleními, především s lůžkovými provozy nemocnice, osou tří nadzemních spojovacích krčků.

Místo pro nový pavilon je v těsné blízkosti ředitelství a novějších lůžkových budov. „Celá investice včetně vybavení se bude pohybovat okolo 400 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Novotný.

Podle ředitele nemocnice se novým pavilonem vyřeší celá akutní péče o pacienty.

„Eliminují se nám vzdálenosti a výškový rozdíl. Pacienti a návštěvy nebudou muset zdolávat vysoký kopec, vyřeší se i parkování a samozřejmě pacientům se zvýší komfort,“ uvedl ředitel pelhřimovské nemocnice Jan Mlčák.

„Nemocnici Havlíčkův Brod zase čeká generální rekonstrukce výtahů. V Novém Městě na Moravě bude mít nemocnice účelnější vjezd,“ doplnil Martin Kukla s tím, že v letošním roce je v plánu také zahájení stavby domova pro seniory v areálu jihlavské nemocnice.

Na kůrovcovou kalamitu má Kraj Vysočina zatím vyčleněno dvacet milionů korun.