Kde žijí krajští radní, tam se daří. Výhod se může dočkat Jihlava i Telč

  12:06
Město či region, odkud pocházejí radní Kraje Vysočina, vzkvétají. Už několikrát v minulosti se tento trend potvrdil. Podle nynějšího složení krajské rady se na výhody může těšit Jihlava, Telč a jižní část Vysočiny.
Vítězslav Schrek (vlevo) vystřídal na postu hejtmana Jiřího Běhounka. Po mnoha letech, kdy tuto funkci vykonávali muži z Pelhřimova a Telče (Běhounkův předchůdce Miloš Vystrčil) se hejtmanem stal Jihlavák.

Vítězslav Schrek (vlevo) vystřídal na postu hejtmana Jiřího Běhounka. Po mnoha letech, kdy tuto funkci vykonávali muži z Pelhřimova a Telče (Běhounkův předchůdce Miloš Vystrčil) se hejtmanem stal Jihlavák. | foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Příkladů z minulosti je hned několik. Když se stal třeba náměstkem hejtmana Libor Joukl, do jeho domácí Přibyslavi se opravily příjezdové silnice. Jakmile se radním stal Zdeněk Chlád z Ledče nad Sázavou, utichly snahy tohoto mikroregionu od odtržení od Vysočiny. Někdejší radní Alena Štěrbová se zasloužila o přesun střední zemědělské školy z Havlíčkova Brodu do svého Humpolce.

Na začátku minulého volebního období hned tři z devíti krajských radních byli z Havlíčkova Brodu. Může to být náhoda, že to zrovna tak vyšlo, ale během posledních čtyř let se Brod dočkal nové budovy krajské knihovny, kraj se podílel na rozšíření světelné křižovatky u hotelu Slunce i na vytvoření jednosměrného dopravního režimu v centru města.

A kdyby se obyvatelé místní části Perknov nestavěli tak výrazně proti, vybudována mohla být i nová silnice z Ledečské na Masarykovu ulici, která mohla suplovat severozápadní obchvat města.

Havlíčkův Brod je však nyní městem, které po posledních krajských volbách a sestavení nové krajské koalice nejvíce ztratilo. Z Brodu totiž není ani jeden nový radní. Ba co víc, z celého Havlíčkobrodska se radním stal pouze starosta Světlé nad Sázavou Jan Tourek.

„Domnívám se, že obce, které v radě kraje v minulosti neměly své zástupce, to nikterak nepocítily. A věřím, že to nepocítí ani v budoucnu. Ve zmíněných investičních akcích to bylo především město, kdo je prosadil a také z velké části financoval,“ konstatoval havlíčkobrodský starosta Jan Tecl (ODS).

Výsadní postavení nyní může mít Telč

Naopak výrazně si nyní může polepšit Telč. Ačkoliv má jen něco přes pět tisíc obyvatel, právě zde mají bydliště dva z devíti nových radních. Jedním z nich je telčský starosta a radní Roman Fabeš (STAN), druhým pak náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti).

Kde bydlí noví členové Rady Kraje Vysočina

  • Vítězslav Schrek (hejtman) - Jihlava
  • Hana Hajnová (1. náměstkyně hejtmana) - Telč
  • Vladimír Novotný (2. náměstek hejtmana) - Žďár nad Sázavou
  • Miroslav Houška (náměstek hejtmana) - Častrov
  • Lukáš Vlček (náměstek hejtmana) - Pacov
  • Jan Břížďala (radní) - Třebíč
  • Roman Fabeš (radní) - Telč
  • Karel Janoušek (radní) - Police
  • Jan Tourek (radní) - Světlá nad Sázavou

„Je to otázka prestiže pro město. Ale že jsme dva členové rady z Telče, už roli nehraje. Krajský radní má sloužit pro celý kraj, ne pro své bydliště. Budu se snažit, aby vůbec nebylo poznat, odkud jsem,“ vyjádřila se Hajnová.

V podobném duchu mluví i Fabeš. „Nelze zvýhodňovat místo, z něhož pocházíte, kraj se musí řešit komplexně,“ konstatuje. „Možná to spíš může být naopak. Když jsme z Telče dva, může být na naše město víc vidět,“ směje se Fabeš.

Telč má však na Vysočině v určitých věcech výsadní postavení už od počátku vzniku kraje. Je jednou z památek UNESCO a největším turistickým lákadlem. A své postavení si vypracovala podle některých mimo jiné i díky bývalému hejtmanu a starostovi Telče Miloši Vystrčilovi.

Když už jsme u hejtmana, tím novým je nyní Vítězslav Schrek (ODS). Díky němu se po dlouhých šestnácti letech prvního muže kraje dočkalo krajské město Jihlava. Před ním byl z Jihlavy jen vůbec první hejtman Vysočiny František Dohnal.

Jihlava by měla vyniknout, tvrdí hejtman i primátorka

A právě na to, že Jihlava dlouho neměla ve vedení kraje adekvátní zastoupení, před volbami mnozí poukazovali. „Jihlava si zcela jistě zaslouží jihlavského hejtmana,“ kvituje primátorka Karolína Koubová. „Je to záruka, že Jihlava nebude upozaďována a víc vynikne mezi pěti bývalými okresními městy, s nimiž se často musela prát,“ prozrazuje.

Trend - směr jih

Složení krajské rady dle bydliště radních je zajímavé ještě z jednoho pohledu: nejužší vedení Vysočiny se výrazně posouvá na jih. Pokud rozdělíme kraj dálnicí D1 na pomyslný sever a jih, zjistíme, že ze severu jsou pouze dva radní. Z jihu jich je hned sedm. Oproti minulému volebnímu období, kdy byl poměr 5:4 ve prospěch jihu (stav hned po volbách; po výměně Martina Kukly za Josefa Pavlíka (oba ANO) v polovině období se poměr změnil na 6:3 - pozn. red.), je to mnohem výraznější nepoměr.

Sama by si přála, aby ze Schrekovy pozice a ze zvýšení počtu jihlavských krajských zastupitelů vzešlo její město silnější. „Jak silné je krajské město, tak silný pak může být i kraj samotný,“ tvrdí primátorka.

V podobném duchu odpovídá také sám Vítězslav Schrek. „Nechci dělat rozdíly mezi svým bydlištěm a zbytkem Vysočiny. Ale Jihlava prostě je krajské město a v určitých oblastech je ho třeba posílit. A já za to budu intervenovat,“ říká hejtman.

Oba společně s primátorkou zmínili hlavně dvě oblasti, v níž hodlají razit trumpovské heslo „Jihlava first“. Půjde o dopravu a o Horácký zimní stadion.

„Jihlava musí být největší dopravní centrum kraje, tudíž prosazujeme, aby zde vznikl dopravní terminál a vedla sem vysokorychlostní trať. Zároveň by za krajským městem měl jít každý zásadní úřad, sportovní či logistické centrum nebo vysoká škola,“ prohlásil hejtman.

Rovnost, pravidla, nikoho neprotežovat

To další radní jsou mnohem opatrnější. Nová funkce může například starostovi Světlé nad Sázavou Janu Tourkovi (KDU-ČSL) pomoci s vyjednáním toužebně očekávaného druhého mostu přes řeku, který by odvedl dopravu z centra města.

„Abych byl upřímný, zatím jsem o tom neměl čas nějak uvažovat. Spíš se snažím zorientovat v sociální problematice, kterou mám na starost. Jsem ale od přírody rovnostářský, chtěl bych být radním pro celou Vysočinu, a ne jen pro Světelsko,“ podotýká Tourek.

Své město či mikroregion nehodlá více prosazovat ani náměstek hejtmana a dlouholetý starosta Pacova Lukáš Vlček.

„Jsem zastáncem pravidel a neprotežování nikoho. Praktikoval jsem to v Pacově ve vztahu k organizacím a spolkům a budu to prosazovat i v Radě Kraje Vysočina,“ nechal se slyšet.

Svůj domácí region zná každý nejlépe

Na vylepšení pozice svého regionu naopak myslí Karel Janoušek (ODS) z Police na Třebíčsku. Šestadvacet let v obci na nejjižnějším cípu Vysočiny kousek od Vranovské přehrady dělá starostu a dobře ví, o jak zapomenutý kout se jedná.

„Velice výrazně se zde projevovalo, že jsme na okraji Vysočiny. Dokonce se psalo, že už jsme mimo ni. Nacházíme se na pomezí tří krajů (Vysočina, Jihomoravský, Jihočeský – pozn. red.) a viděli jsme, že Vysočina se k tomu okraji chovala ze všech nejhůř,“ poznamenal.

Chtěl by se proto zasloužit o zlepšení dopravního spojení Jemnicka a Moravskobudějovicka, přilákat touží i nové lékaře. „Není možné, aby odtud jezdili rodiče s dětmi za pediatrem 60 kilometrů daleko,“ podotýká. „Svůj region znám daleko lépe než kolegové z Jihlavy od stolu, v jeho problematice se lépe orientuji,“ obhajuje své postoje Janoušek.

A hejtman s ním souhlasí. „Je to logické. K upřednostňování svého bydliště jednotlivými radními může docházet ne snad proto, že by pro své město chtěli něco víc oproti ostatním, ale proto, že jeho problematiku dobře znají a vědí, co zde lidé potřebují,“ naznal Schrek.

  • Nejčtenější

Semafor, kde se řidiči chytají do pasti. Vysvobodí je jízda na červenou

13. března 2024

Premium Do překvapivé situace se někdy dostávají řidiči v Jihlavě na rušné křižovatce u Teska. A to...

Farníci i sportovci proti Babišovi. Od jeho návštěvy Brodu se distancují

11. března 2024  16:36

Nepříliš vlídného přijetí se dnes dočkal předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který přijel na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Beneše nemám rád, říká praprasynovec generála Syrového

17. března 2024

Premium Tři čtvrtě století od zpolitizovaného soudního procesu z roku 1947 trvalo, než se příbuzní...

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hokejisté Zlína jsou v semifinále první ligy, Poruba je porážku od vyřazení

13. března 2024  21:19

Obhájce triumfu v první hokejové lize Zlín postoupil v nejkratší možné době do semifinále. Ve...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Nové vysokoškolské koleje mají Jihlavě pomoci stát se studentským městem

19. března 2024  8:37

Okolí Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) se v následujících letech významně promění....

Prodloužená verze seriálu Byl jednou jeden dům je po 30 letech k vidění

18. března 2024  14:14

Dílem Obvaziště Boccaccio v neděli skončila repríza oblíbeného seriálu Byl jednou jeden dům....

Vlaky mezi Tišnovem a Novým Městem ničil spoj kolejí. Úsek je již opravený

18. března 2024  11:31

Mezi Tišnovem na Brněnsku a Novým Městem na Moravě na Žďársku znovu jezdí vlaky. Vyplývá to z...

Obliba sdílených kol na Vysočině roste, půjčovat se začnou i ve Žďáře

18. března 2024  9:07

Na cesty do práce, do školy, přesuny mezi úřady nebo i k návratům z noční zábavy využívají...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...