Hodinář Michal Kapler (vlevo) sundává s pomocníkem ciferník z věže žďárského kostela. | foto: Stanislav Mikule, MF DNES

Věž žďárského kostela je bez ciferníku, hodiny si vzal do parády mistr

  • 0
Ve Žďáře nad Sázavou je teď před cestou do centra lepší vybavit se hodinkami. Ti, kteří si svůj čas řídili podle kostelních hodin od svatého Prokopa, totiž nepochodí. Na místě věžních hodin jsou nyní jen bílé prázdné kruhy.

Žďárské hodiny byste dnes našli ve středočeské vesnici Chrást, kde je ve své péči drží a renovuje opravář a restaurátor hodin Michal Kappler.

Jeho rukama projde nejen rám s ciferníkem jako nejviditelnější část časoměřiče, ale i samo srdce, ozubený vnitřní mechanismus hodin.

"Budu na nich dělat kompletní rozborku – sborku. Takže je musím kompletně rozmontovat a vyčistit. Přitom zkontroluji veškerá ložiska nebo zuby na kolech. Ta nesmí být polámaná, jinak je potřeba je vyměnit. Nakonec se všechno zase smontuje a složí," vysvětlil Kappler.

S opravou věžních hodin má už hodně zkušeností. Většinou objeví, že hodiny nebývají v dobrém stavu, mívají skryté závady.

"Města nebo farnosti sice mají svoje lidi, kteří se o jejich údržbu starají. Ale je to neodborná údržba, používají se nevhodné oleje k promazání a na funkčnosti strojů se to po letech projeví," soudí Kappler.

Jak na tom jsou žďárské hodiny, zjistí v nejbližších dnech. "Nejdřív je musím celé odrezit. Jsme dohodnutí s městem, že bychom chtěli zachovat původní rám. Ten je ze železa, které bylo celé roky jen natírané barvou a jinak neošetřené, takže se teprve uvidí," říká Michal Kappler.

Rám hodin pochází z roku 1930 a pokud bude v pořádku, hodinář do nich pouze vsadí výplň z mléčného skla. Dosavadní fólie, která podlepovala čiré sklo totiž vlivem slunečního záření zhnědla.

Číselník i mechanismus je z roku 1977, původní nevypátrali

"Nechtěli jsme jít do nějakých novot a měnit jejich vzhled," podotýká Zuzana Vostrejšová, která má na městském úřadu pod patronátem památkovou péči.

Dřívější podobu ciferníku se nepodařilo vypátrat. Ze stejné doby jako ten současný je i hodinový mechanismus, na kterém bylo v roce 1977 nahrazeno ruční natahování na elektrické.

Podle smlouvy musí Kappler hodiny opravit a umístit zpět na kostelní věž do konce roku. "Trochu jsem ho varovala před místní zimou a rozmary počasí v listopadu a prosinci," říká Zuzana Vostrejšová.

A oba se shodují, že správný čas by mohly žďárským ukazovat už v říjnu. "Nedokážu odhadnout, jestli to bude na začátku října nebo až na konci," dodává hodinář Kappler.

Na věž bez hodinového stroje si pro výhled můžou lidé vystoupit 25. srpna, kdy bude celodenně přístupná. Jak zblízka vypadá s novými hodinami, se ale podívají až v příštím roce.

"Letos už další prohlídku neplánujeme. Míváme je několikrát do roka. V době žďárské pouti nebo teď v létě," vysvětluje Stanislav Mikule z regionálního muzea, které prohlídky organizuje.