KoresponDance je mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu.

KoresponDance je mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Svět se jede bavit do Žďáru, město hostí další ročník KoresponDance

  • 0
Ještě živěji než jindy je v posledních týdnech na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Areál se plní umělci z celého světa. Už v pátek v odpoledne tam odstartuje KoresponDance, mezinárodní festival současného tance, pohybového divadla a nového cirkusu.

Akce potrvá až do neděle a diváci během tří dnů zhlédnou nejen na zámku, ale také nedaleko u Pilské nádrže celkem dvacet představení tanečníků, zpěváků a dalších performerů z patnácti zemí Evropy, Afriky i Latinské Ameriky.

Festival KoresponDance ve Žďáře nad Sázavou

Pátek 13. července
16.00 Škola tančí
17.45, 20.00 a 21.00 J. Gaudin, S. Fournier, Ghana Dance Ensemble a Žďáráček (Francie, Ghana, ČR): R&B-Rhythm and Baroque
18.00 Foco alAire (Mexiko): LOStheULTRAMAR & Vysočina seniors
18.30 Slavnostní zahájení festivalu 20.00 Christos Papadopoulos – Leon & the Wolf (Řecko): Opus
20.00 Fillimit@KoresponDance – ukázky práce mladých choreografů
20.00 Gobi Dance Company (Rita Góbi): Volitant
21.30 Barely Methodical Troupe (Velká Británie): Bromance

Sobota 14. července
11.00 Foco alAire (Mexiko): LOStheULTRAMAR
14.00 Workshop Ghana Dance workshop – setkání s živou ghanskou tradicí
16.00 Představení dětí z Tvořivého tábora
18.00 Ghana Dance Ensemble
20.00 a 21.00 R&B-Rhythm and Baroque
20.00 Christos Papadopoulos – Leon & the Wolf (Řecko): Opus
20.00 Lali Ayguadé Company (Španělsko): Incognito
20.00 Gobi Dance Company (Maďarsko): Volitant
21.30 Barely Methodical Troupe (Velká Británie): Bromance

Neděle 15. července
17.45 a 20.00: R&B-Rhythm and Baroque
18.00 Bachtale Kale Phrala a Wahe Akopjan: Urban Folklore
20.00 Lali Ayguadé Company (Španělsko): Incognito
20.00 Filllimit@KoresponDance – ukázky práce mladých choreografů
20.00 Gobi Dance Company (Maďarsko): Volitant
21.00 Foco alAire (Mexiko): „theAUDITION“ SALÓN ConTinenTal

„Nejvíc se těším na rozmanitost tohoto festivalu,“ říká jeho ředitelka Marie Kinsky.

Manželka Constantina Kinského vystudovala pařížskou taneční konzervatoř. Po přesunu s manželem do Česka první ročníky KoresponDance pořádala v Praze, pak však dění festivalu přesunula na rodinný zámek.

Diváci se mohou těšit i na špičku světové scény nového cirkusu v podání britských akrobatů z Barely Methodical Troupe. Svoji show Bromance předvedou v pátek a v sobotu, vždy od 21.30 v amfiteátru u Pilské nádrže.

Organizátoři odmítají tvrzení, že tanec a pohybové umění je pouze pro intelektuály. Festival nabízí mix akrobacie, parkouru, originálních tanečních workshopů, energie a rytmů.

Že tancovat může opravdu každý, dokládá spojení mexického souboru Foco alAire s dvaceti seniory z Jihlavy a Žďáru. Jejich vystoupení v pátek od 18.00 bude předcházet slavnostnímu zahájení. Nácvik trval téměř tři týdny.

„Úkolem lektorů bylo naladit posluchače a tanečníky na vlnu hravosti a vášně. Vytváříme u nich důvěru v tanec. V nastudování neexistuje hranice věku, je nepodstatný a nehraje roli. Základem všeho je koncentrace,“ řekla během příprav mexicko-českého vystoupení produkční Lenka Flory.

Už tradičně se také do dění pod Zelenou horou zapojuje dětský pěvecký sbor Žďáráček. Letos se jeho členové vrhli do spolupráce v představení R&B-Rhythm and Baroque, v němž spolupracují s francouzským kontratenoristou Sébastienem Fournierem, jeho krajanem a choreografem Jeanem Gaudinem a africkými tanečníky z Ghana Dance Ensemble.

Na místě budou stát jednodenní vstupenky 490 korun, třídenní pas vychází na 790 Kč. Zvýhodněné vstupné pro studenty, seniory, ZTP a obyvatele Žďáru je za 260 Kč na den, na celý festival pak za 400 korun. Program na prvním nádvoří a mimo areál zámku je zdarma.