Vysočina Arena otevřela jednu z největších pumptrackových drah v Česku

  • 0
Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě má další atrakci. Asfaltovou dráhu s vlnami a klopenými zatáčkami neboli pumptrack sice tvůrci dokončili už loni v říjnu, ale teprve minulý týden jej slavnostně otevřeli. Pumptrack bude sloužit nejen bikerům. Jde o jednu z největších drah tohoto typu v Česku.

„Je to skvělé zpestření, pumptrack se dá využít také jako tréninkový prvek obzvláště pro začátečníky, kteří pořádně nevědí, jak pracovat s kolem a svým těžištěm,“ říká Roman Jakeš, který v aréně pracuje jako lektor jízdy na kole.

Na dráze jsou nejen vlny, ale také klopené zatáčky, kterých na singltrecích, tedy jednosměrných zpevněných stezkách v lese, příliš mnoho není. „Na pumptracku při správné jízdě nemusíte skoro vůbec šlapat, jen na rozjetí, pak stačí ‚pumpovat’,“ vysvětluje Jakeš.

Adrenalinová dráha však není určena pouze pro cyklisty. Kromě jezdců na BMX nebo horském kole je na ní podle provozního řádu možné jezdit na longboardu, skateboardu, odrážedle, koloběžce nebo inline bruslích.

Pumptrack, který vyrostl v místech za biatlonovou střelnicí, zaplatila místní radnice s pomocí Kraje Vysočina.

„Náklady jsou 2,8 milionu korun, kraj nám přispěl 70 procenty, což je velká pomoc,“ oceňuje spolupráci novoměstský starosta Michal Šmarda. „Základní údržbu bude stejně jako na singltrecích zajištovat sportovní klub,“ dodává.

Dostat po zimě do kondice singltreky letos trvalo klubu o něco déle. Kromě černé stezky jsou už všechny trasy zase přístupné. „Na černé se snažíme vyřešit s městem upravení trasy kvůli tomu, aby se bikeři nepotkávali ve velké rychlosti s jezdci na kolečkových lyžích. Stávající trasa singltreku se po vyasfaltování dalších pasáží pro lyžaře kříží na třech místech,“ poukazuje Jakeš.

Nové Město se nyní může chlubit jednou z největších pumptrackových drah v Česku. Menší pumptracky lze vyzkoušet na Vysočině například v Lukách nad Jihlavou, Vilémově či Jemnici.

Celá novoměstská cyklistická destinace už zahrnuje kromě pumptracku a singltreků (přímo ve světoznámém areálu a okolním lese) také značené okruhy pro silniční a horská kola v blízkém okolí.