Přechod na nový systém registru vozidel provázelo dlouhé čekání (9. července

Přechod na nový systém registru vozidel provázelo dlouhé čekání (9. července 2012, Praha). | foto: Petr Topič, MAFRA

Jihlavský registr vozidel prodloužil na léto úřední hodiny

  • 0
Jihlavský odbor dopravy prodlouží úřední hodiny pro registrace vozidel. Nový centrální registr začal v pondělí pracovat po desetidenní odstávce. A hned ráno se systém zhroutil. Prodloužení úředních hodin v Jihlavě ale nemá s kolapsem nic společného.

Kolaps systému nikdo nečekal. "Věděli jsme, že ode dneška bude náběh nového systému, ve kterém potřebujeme ještě spoustu věcí vyzkoušet. Ale vypadá to tak, jako v celé republice. Nejde to," řekl v pondělí dopoledne vedoucí oddělení dopravně správních agend odboru dopravy jihlavského magistrátu Vladimír Findejs.

"Způsobuje to komplikace lidem i nám, musíme od lidí poslouchat stížnosti, přitom za to nemůžeme," dodal Findejs.

Na vyřízení žádosti dopoledne čekaly na jihlavském odboru dopravy desítky lidí. "Jiná možnost, jak lidi odbavit, přitom není," dodal.

Úředníci přidají hodiny navíc

Přitom právě jihlavský odbor dopravy se rozhodl rozšířit úřední dobu pro veřejnost. Hodiny začnou platit od středy a potrvají do konce srpna.

"Od středy 11. července se přepážky registru budou otvírat v úřední dny ráno o hodinu dříve, tedy v sedm. Konec úředních hodin zatím zůstává stejný, v pondělí a ve středu v 17 hodin, v pátek ve čtrnáct," uvedl mluvčí jihlavské radnice Radek Tulis.

S kolapsem systému ale toto rozhodnutí nemělo žádnou souvislost. "Opatření jsme přijali na základě zvýšeného počtu žadatelů na registru vozidel, který se v letních měsících pravidelně opakuje," vysvětlil vedoucí odboru dopravy Ján Tinka.

Jihlavský registr za úřední pondělí či středu vyřídí požadavky průměrně dvou stovek lidí, o kolik se úpravou úřední doby zvýší počet odbavených klientů zatím říci nelze. "Po odstávce a úpravě systému ministerstva dopravy zatím nevíme, jak se změny projeví na rychlosti odbavení," konstatoval vedoucí Ján Tinka.

Podobné problémy kvůli pádu centrálního registru zaznamenali i v dalších městech na Vysočině.

Ve Žďáře raději úřad zavřeli úplně

Ve Žďáře nad Sázavou obavy z nového systému úředníci vyřešili šalamounsky. "Na internetové stránky městského úřadu jsme vyvěsili informaci, ať dnes lidi vůbec nechodí. Předem jsme čekali, že nový systém nebude funkční. Je neodzkoušený a ani na něj nejsme pořádně proškolení," řekl v pondělí vedoucí odboru dopravy Jaroslav Miklík.

Desítku řidičů, kteří dopoledne přišli, posílali domů hned pracovníci informačního stánku v přízemí. Ani tam se nebylo možné do registru vůbec přihlásit.

V průběhu dne přišlo několik avíz z ministerstva dopravy, podle který měl být registr po poledni přístupný, což se ale nestalo. "Momentálně nemůžeme třeba ani vyměnit poznávací značku s tím, že bychom ji nahlásili až dodatečně. Všechno teď funguje centrálně a je napojené i na systém pro země Shengenu," dodal Miklík.