Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdražily i kempy. I přes to hlásí rekordní zájem, některé už jsou plné

  8:43
Rostoucí míra inflace i zvyšující se náklady za energie či potraviny donutily ke zvednutí cen i kempy na Vysočině. Jejich provozovatelé se však shodují na tom, že taxy navýšili jen minimálně. Často tak učinili i na úkor vlastní marže, jen aby vyšli hostům vstříc. Zatím se zdá, že se jim to vyplatí.
Kemp na Stvořidlech mezi Světlou a Ledčí nad Sázavou na Havlíčkobrodsku byl už loni během některých letních dnů zcela plný. Nejvíce lidí sem jezdí na víkendy.

Kemp na Stvořidlech mezi Světlou a Ledčí nad Sázavou na Havlíčkobrodsku byl už loni během některých letních dnů zcela plný. Nejvíce lidí sem jezdí na víkendy. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na zájmu o ubytování na nadcházející sezonu se růst cen zatím nijak negativně neprojevil. Některé kempy mají naopak již všechny chatky či apartmány na prázdniny zarezervované, nebo alespoň většinu z nich. Poptávka je rovněž po místech pro stany i pro karavany, v posledních letech velmi oblíbené.

„Zájem o ubytování v kempu nám oproti roku 2019, kdy jsme ještě nebyli ovlivněni situací kolem covidu, stoupl o padesát procent. Na letošní letní sezonu jsou některé typy chatek již zamluvené komplet, u dalších je obsazenost kolem 85 procent,“ vyčíslila Ladislava Procházková z Autokempinku Pilák, který leží na okraji Žďáru nad Sázavou při břehu Pilské nádrže a spadá pod tamní příspěvkovou organizaci Sportis.

Ubytování v chatce vyjde letos rekreanty o padesátikorunu dráž než loni, řádově o desetikoruny se zvedla platba za elektřinu, psa či ubytovací poplatek. „Snažili jsme se, aby navýšení nebylo nijak extrémní,“ zdůraznila Procházková.

Podotkla také, že mezi hosty v posledních letech přibývají majitelé karavanů. „Dost lidí, kteří dřív přijížděli pod stan, si během covidu pořídilo nějaký obytný vůz a ten teď chtějí využívat,“ míní Procházková.

Vyšší ceny kemp stanovil i kvůli vodě

Sezona v Kempu Moře u rybníka Řeka, jenž se nachází poblíž Krucemburku na Havlíčkobrodsku, se rozjela již v dubnu. Zjara byly podle provozovatelky Kateřiny Zavadilové obývány hlavně chatky, nyní se ale začíná zalidňovat také samotný kemp a objevují se stany a karavany.

A také u Řeky šly letos ceny nahoru. „Ač se je snažíme držet co nejníže, kvůli rostoucím nákladům za potraviny, odpady, elektřinu i vodu jsme je samozřejmě mírně zvednout museli. Zdražili jsme stravování a také ubytování v kempu - kvůli vodě. Jinak ceny za chatky a kajuty zůstávají stejné,“ shrnula Zavadilová. Zájem o ubytování je dle jejích slov dlouhodobě stabilní, na nedostatek táborníků si kemp stěžovat nemůže.

Rekreanti už zabydlují také Camp Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku. Ten nabízí pro zhruba tři stovky návštěvníků širokou škálu ubytování - od míst pro stany a karavany přes chatky až po zázemí penzionu. A právě třeba pokoje v penzionu už mají v kempu na léto zcela zamluvené, zájem je i o chatky. Lidé s vlastními stany či obytnými vozy mohou přijet bez rezervace, a je-li na ploše volné místo, lze se utábořit.

„Zaznamenali jsme, že obzvlášť majitelů karavanů je rok od roku víc, tvoří velkou část našich hostů. Dřív to byla doména návštěvníků z ciziny, nyní si ale tento způsob rekreace dost oblíbili také Češi, ačkoli i stany jsou u nich pořád dost populární,“ popsal majitel kempu Eduard Jakwerth.

Vyšší zdražení by odradilo školní výlety

Na počátku roku se rozhodl zvednout ceny o deset procent. „Předpokládali jsme, že se do toho inflace vejde, což se bohužel nesplnilo. Přesto jsme ceny už nechali tak, jak jsou pro letošek nastavené. Jezdí k nám třeba školní výlety, a kdybychom chtěli kvůli neustále se zdražujícím potravinám navýšit ještě například platby za jídlo, některé děti by si už pobyt nemohly dovolit, což nechceme,“ konstatoval Jakwerth.

V kempu u Velkopařezitého rybníka prošly před sezonou opravami chatky - některé mají nové střechy, další postele a matrace. Úprav by bylo dle majitele potřeba i víc, kvůli dopadům covidu z minulých let však na ně teď není dost peněz.

Dobrá sezona s dostatkem „kempařů“, mezi nimiž i tady roste počet hostů přijíždějících s obytnými vozy, se rýsuje rovněž v Autocampu Wilsonka u Dalešické přehrady na Třebíčsku. „S rezervacemi jsme na tom dobře, minimálně 60 procent chatek je už zamluvených. Zájem je samozřejmě hlavně o termíny během letních prázdnin, ale lidé přijíždějí už i nyní,“ uvedl provozovatel kempu Jaromír Kuchynka, jenž doufá, že půjde konečně o klidnou sezonu bez covidových omezení nebo jiných komplikací.

Letní dovolenou v Česku plánuje tento rok 68 procent lidí. Vyplývá to z květnového šetření Institutu turismu České centrály cestovního ruchu CzechTourism.

Na letní dovolené Češi plánují strávit v průměru 12,5 dne. „Chtějí kombinovat odpočinek a sportovní aktivity, jako jsou lehčí procházky, pěší turistika, výletní cyklistika a vodní sporty, akvaparky. Návštěvu kulturních památek, hradů a zámků zamýšlí 14 procent lidí, atraktivity pro rodiny s dětmi pak 10 procent dotázaných, zejména ve věku 31 až 40 let,“ shrnula Štěpánka Filipová z agentury CzechTourism.

  • Nejčtenější

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Houby rostou dříve, někde i ty vzácné. Lidé našli smrže, kačenky i kováře

10. dubna 2024

Premium Letošní brzký nástup teplého počasí popohnal na povrch i první jarní houby. Na Vysočině se dokonce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čelní srážka s kamionem pick-up sešrotovala, jeho řidič se vážně zranil

15. dubna 2024  16:27

Hlavní silniční tah mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem v pondělí odpoledne uzavřela vážná dopravní...

Schválně narazil do auta před sebou a tlačil ho do příkopu, řidiči hrozí 10 let

12. dubna 2024  13:53

Jako smyslů zbavený se na silnici na Jihlavsku choval čtyřiapadesátiletý řidič. Úmyslně totiž...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

U Jihlavy vznikla farmářská samoobsluha. Platí se do kasičky či QR kódem

15. dubna 2024  15:53

Netradiční Samoobslužný krámek je novinkou v Hybrálci u Jihlavy. Od léta do podzimu v dřevěném...

Jako Vlastníci. V každém větším domě je někdo problémový, říká správce

16. dubna 2024

Premium Opravy, nefunkční zámek, ale i třeba únik plynu řeší jednatel společnosti Český správce Libor...

Studenti chtějí oživit žďárský park, v němž se konají pašije. Přibýt má hrad

16. dubna 2024  12:03

Rozlehlé trávníky protkané pěšinami, keře a stromy, pár laviček a odpadkových košů. Tak vypadá...

Cyklisté a pěší uniknou ruchu, Pelhřimov otevřel svou nejdelší cyklostezku

16. dubna 2024  6:38

Milovníci cyklodopravy i pěší chůze, kteří se chtějí vyhnout frekventovaným silnicím, se v...

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Pronájem skladovacích prostor, 1.457 m2…
Pronájem skladovacích prostor, 1.457 m2…

Nádražní, Ždírec nad Doubravou, okres Havlíčkův Brod
95 466 Kč/měsíc

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...